Hun har 250 gæster til flæskesteg hver søndag: Her er hemmeligheden bag succesen
Foto: Berit Hvassum

3. OKT 2017 • 14:10 • AF BERIT HVASSUM

Hun har 250 gæster til flæskesteg hver søndag: Her er hemmeligheden bag succesen

Dagens navn er Elly Mortensen.

Bornholms Tidende præsenterer hver dag en ny person som dagens navn og lægger normalt historierne i papiravisen og i vores nye univers for betalende abonnenter.

I dag har vi valgt at give dig artiklen om Elly Mortensen gratis:


Hun er Bornholms ukronede flæskestegsmutter med mere end 250 spisende gæster til flæskesteg hver søndag hele året rundt.

Hvordan gik det til, at du købte Restaurant Rø for 20 år siden?

– Vi havde Casa Blanca i Gudhjem og kunne ikke rigtig tage selskaber ind, for stedet var så lille. Så opdagede jeg, at stedet var sat til salg og så købte jeg det. Min eksmand var ude at rejse, da jeg købte det. Han grinede og sagde, at jeg ikke var rigtig klog. Jeg har ild i bagdelen, og der skal ske noget, og det skal der faktisk stadigvæk. Jeg har svært ved at sidde stille. Jeg har et godt helbred og står selv med de store fade med kartofler og stege.

Hvor meget flæskesteg laver du hver søndag?

– Jeg steger mellem 80 og 100 kg svinekam hver søndag. Jeg ved ikke hvor meget sovs, jeg laver. Sommetider er der slet ikke nok og så må jeg lave mere.

– Jeg startede med flæskesteg om søndagen for 8-9 år siden. Der kom ikke mange i starten, men jeg blev bare ved, så til sidst hang det fast.

Hvorfor er det så stor en succes med søndags-flæskestegen?

– Jeg tror, det er fordi, det er billigt. Det koster jo kun 95 kroner. Og så dét, at folk kommer, når maden er færdig. De får sat fade ind med sovs, kartofler, rødkål og ekstra kød, hvis de vil have det. De kan spise lige så meget, de vil.

– Folk bliver ikke trætte af flæskesteg. Og jeg har altid to retter om søndagen. Og hver onsdag frem til den 18. oktober har vi stegt flæsk.

Har du mange kunder, som kommer igen?

– Der kommer mange gengangere. Vi har to personer, som kommer hver eneste søndag. De har deres faste bord.

Du har aldrig overvejet at lave ændringer?

– Nej, det er ikke nødvendigt. Det tjører bare. Jeg har et godt personale. De ved, hvad de skal, og de er hurtige. og de kender mange af dem, som kommer igen.

Hvor længe bliver du ved?

– Som jeg plejer at sige, når folk spørger, så siger jeg selv til. Hvis jeg ikke gider, eller bliver syg, så siger jeg til.

– Jeg elsker mine søndage. Det er sjovt, personalet er glade, og vi har et godt sammenhold. Jeg har fem tjenere, nogle gange er vi seks. Jeg har en hjælper i køkkenet og to i opvasken. Jeg kan godt mærke stemningen ude fra lokalet, når mine tjenere kommer ud i køkkenet.

Hvordan laver man en god flæskesteg?

– Man har nogle gode ovne og ved, hvor længe stegen skal have.

Var Restaurant Rø dit første restaurant-eventyr?

– Nej, jeg har haft Bolsterbjerg, Travbanen, Casa Blanca i Gudhjem og så Klemens Kro, som jeg var meget glad for. Men nu stopper festen. Ikke flere restauranter.

Hvilken baggrund havde du for at gå ind i restaurationsbranchen?

– Ingen. Ikke det, der ligner. Jeg er selvlært. Jeg har dog været hos Espersen og filetere fisk og tjene en masse penge.

Hvad med fremtiden?

– Jeg har ikke nogle tanker. Jeg har ingen interesser, min interesse og hjerteblod ligger her i restauranten. Ellers har jeg mine bælá, som jeg besøger meget.

– Min tid går også med at have selskaber i restauranten, guldbryllupper, bryllupper og fødselsdage og det er hele året. Lidt fridage har jeg da også.

Hvad efterspørger folk på menuen, når de vil holde selskaber?

– Det er krondyr. Det er helt vildt, som det er populært. Så steger jeg det som vildt med tilbehør af waldorfsalat og tyttebær. Kalvesteg og oksesteg er dét, som der går allermest af.


Elly Mortensen er 72 år og født i Østermarie. Hun har tre børn og ni børnebørn.

Mest læste

22. OKT 2019 • 16:46SPORT

Det har han aldrig prøvet før

19. OKT 2019 • 20:30 FOR ABONNENTER

Cykelklub skal tage afsked med formandskabet