Bornholmer skal spille til prins Henriks bisættelse: Det bliver mindeværdigt
Foto: Allan Rieck

16. FEB 2018 • 13:33 • AF TOMMY KAAS

Bornholmer skal spille til prins Henriks bisættelse: Det bliver mindeværdigt

Når prins Henrik skal bisættes på tirsdag fra Christiansborg Slotskirke, sidder en bornholmer ved orglet.

Det er Holmens organist og kantor, slotsorganist Jakob Lorentzen, der får opgaven med at spille til ankomsten og til gudstjenesten.

Derudover har Jakob Lorentzen planlagt, at der i forbindelse med den såkaldte castrum doloris, hvor prinsens lukkede ligkiste ligger i kirken, skal være musik.

Det betyder, at Jakob Lorentzen har inviteret andre til at spille, ligesom han selv tager plads ved orglet, mens offentligheden har adgang til kirken. Kisten ankommer til slotskirken fredag aften.

Ingen bryllupper eller begravelser
Prins Henriks bisættelse er langt fra Jakob Lorentzen første store opgave for de kongelige, men det er første gang, at han skal spille i forbindelse med en begravelse. Det fortæller han til Bornholms Tidende.

– Jeg har heller ikke haft et bryllup, fordi de har været lagt i andre kirker. Det er hidtil blevet til dåber og konfirmationer for mit vedkommende, siger Jakob Lorentzen.

– Jeg har dog stået for dronning Ingrids castrum doloris i 2000, men denne gang får jeg altså hele opgaven, siger han.

Artiklen fortsætter under billedet.En mindeværdig dag
Og det er et ganske særligt menneske, som Danmark skal tage afsked med, mener den bornholmske organist, der er opvokset i Rønne som søn af Inge og H.C. Lorentzen.

– Jeg har hilst på prinsen mange gange, og han har altid været utrolig sjov, engageret og ikke spor forbeholden eller snobbet. Jeg har det bedste indtryk af prins Henrik, siger Jakob Lorentzen.

På trods af, at det er på en sørgelig baggrund, ser han frem til den store opgave, som venter på tirsdag.

– Det bliver en mindeværdig dag, siger han.

Højtideligheden i Christiansborg Slotskirke begynder klokken 11.00, og Jakob Lorentzens arbejdsdag begynder for alvor, når gæsterne ankommer en halv time inden gudstjenesten.

De vil ankomme til organistens toner, som også skal lyde i forbindelse med tjenesten.

Når prins Henrik bæres ud af kirken, er det livgarden, der spiller, og dermed slutter Jakob Lorentzens musikalske pligter for tirsdagen.

Mest læste