Sommerhus ramt af meteorit. Ejeren ville smide stenen ud – men så tog konen affære
Foto: Allan Rieck

19. MAR 2018 • 13:51 • AF NIELS EBDRUP

Sommerhus ramt af meteorit. Ejeren ville smide stenen ud – men så tog konen affære

Bornholm er blevet ramt af en meteorit, der bankede ned gennem taget på et sommerhusanneks ved Dueodde. Det beretter Statens Naturhistoriske Museum.

Sommerhusejeren, som har valgt at være anonym, opdagede 17. juli et rundt hul på omkring fem centimeter i diameter i annekstaget. Efter en inspektion af hullet fandt han en enkelt mørk sten på gulvet under. Men han tænkte ikke over, at det måske kunne være en meteorit.

Stenen blev derfor i første omgang smidt væk. Men da hans kone hørte historien om hullet i taget, blev mistanken vakt. Efter nærmere undersøgelser hos professor Martin Bizzarro på Statens Naturhistoriske Museum, Københavns Universitet, står det nu klart, at der er tale om en helt ny dansk meteorit, som netop er blevet erklæret danekræ.

Meteoritten vejer omkring 75 gram, og har officielt fået navnet Dueodde-meteoritten. Selvom den blev opdaget i sommer, kan den være faldet gennem taget flere år forinden.

– Finderen af Dueodde-meteoritten vurderer dog, at hullet i taget ikke er mere end to-tre år gammelt, så det er altså ikke så lang tid siden, at Dueodde-meteoritten faldt ned, siger professor Martin Bizzarro fra Statens Naturhistoriske Museum.


Stor er den ikke – men stor nok til at lave hul i taget. Foto: Statens Naturhistoriske Museum


Professor var skeptisk
Dueodde-meteoritten er blevet undersøgt af flere forskere, og det står klart, at der er tale om en såkaldt almindelig kondrit. Det er et stykke af en asteroide, som består af sten og metal.

I omegnen af 80 procent af de meteoritter, man finder, er almindelige kondritter. Men tit finder man også noget, som ved nærmere eftersyn viser sig slet ikke at være en meteorit. Professor Bizzarro var derfor også skeptisk, da han hørte om hullet i taget ved Dueodde.

– Jeg får rigtig mange henvendelser fra folk, der tror, de har fundet en meteorit. Så jeg er altid lidt skeptisk, når nogen kontakter mig om et nyt dansk meteoritfund. Det var også tilfældet med Dueodde-meteoritten. Men ret hurtigt stod det alligevel klart, at der måtte været tale om en meteorit. Og ganske rigtig, nu har vi endnu en dansk meteorit i samlingen, og jeg kan kun opfordre sommerhusejerne omkring Dueodde til at tjekke deres sommerhustag for huller, fortæller Martin Bizzarro.

Finderen af Dueodde-meteoritten belønnes med en findeløn på omkring 14.000 kroner, og fundet fra himmelrummet vil nu blive udstillet på Geologisk Museum i København. Man kan komme forbi og se meteoritten fra tirsdag den 20. marts.

SENESTE NYHEDER

18. MAR 2019 • 20:49
Pas på glatte veje
18. MAR 2019 • 17:08 FOR ABONNENTER
Teatret skal bygges om for mindst 15 millioner
18. MAR 2019 • 14:04 FOR ABONNENTER
Lea Wermelin: Så må vi jo sammenligne med Leonora
18. MAR 2019 • 14:00NAVNE
Dødsfald

MEST LÆSTE BORNHOLM

17. MAR 2019 • 15:20
Express 1 aflyst mandag morgen

Mest læste