Folk smider papiret ved siden af skraldespanden i naturen
Skovfoged Mejse Holm Arkivfoto: Berit Hvassum

24. MAJ 2018 • 12:15 • AF MIE MØLBAK

Folk smider papiret ved siden af skraldespanden i naturen

Besøgende i den bornholmske natur efterlader sig ofte et spor af skrald. Det oplever skovfoged Mejse Holm, der især ser skraldet på steder, hvor der kommer mange mennesker.

– Det, synes jeg, er ærgerligt. Det ser ikke særligt lækkert ud, når man går tur på for eksempel den smukke borg Hammershus, og der så ligger noget affald. Alt bliver nedbrudt i naturen. Det tager bare meget, meget lang tid for plastic og den slags – og noget indeholder kemiske stoffer, som kan være skadelige for naturen, siger skovfogeden.

Problemområderne tæller ud over Hammershus blandt andet de store parkeringspladser, shelterpladserne og øens vejkanter generelt, mens skovfogeden ikke ser ret meget skrald i mindre befærdede skovområder.

Oprydning

Mejse Holm oplever især, at skoleklasser er slemme til at efterlade madpakkepapir bag sig.

– Vi så jo gerne, at folk tog papiret med sig eller smed det i skraldespanden. Vi finder mest affald i de områder, hvor der er mange mennesker. Det er også der, hvor vi typisk har skraldespande stående. Det synes vi jo er lidt mærkeligt, når der nu er skraldespande, man kan putte det i, siger Mejse Holm.

Naturstyrelsens folk gør meget ud af at rydde op i skovene. De oplever nemlig, at skrald avler mere skrald.

– Vi er meget opmærksomme på det, og samler op så snart, der er noget. Hvis områderne fremstår pæne, har folk ikke på samme måde lyst til at smide skrald, siger skovfoged Mejse Holm.

Naturstyrelsen har et samarbejde med Miljøpedellerne fra kommunen, der også gør et stort stykke arbejde med at rydde op i den bornholmske natur.

Vind en middag på Kadeau

Miljøpedellerne og Naturstyrelsen kunne dog godt bruge hjælp til oprydningen. Bornholms Tidende sat sig i spidsen for en stor forårsrengøring af øens natur, kyster og byer. Formålet er at få Bornholm til at tage sig bedst muligt ud inden sommeren – til glæde bor fastboende såvel som turister.

Avisen opfordrer simpelthen til at tage en skraldepose i hånden, når man alligevel går en tur i det gode vejr. Så gælder det bare om at samle det affald op, man ser på sin vej og skaffe det af vejen på behørig vis.

Hvis man så også tager et stemningsbillede fra skraldeturen og sender det til Bornholms Tidende, er man med i konkurrencen om en middag for to på Kadeau. Hovedpræmien går til det bedste billede, mens vi trækker lod om tre kurve med bornholmske lækkerier blandt de øvrige deltagere.

Du kan sende dit billede på mail til redaktion@bornholmstidende.dk, i en besked til facebook.com/bornholmstidende


SENESTE NYHEDER

23. MAJ 2019 • 09:27 FOR ABONNENTER
Lea står ved forslag om at skære på friskolerne
23. MAJ 2019 • 05:47
Brasserie åbner i Rønne

MEST LÆSTE BORNHOLM

21. MAJ 2019 • 12:03
Flere kender Kofod end Kofod
23. MAJ 2019 • 05:47
Brasserie åbner i Rønne
22. MAJ 2019 • 13:39

Bjergløb begrænser buskørsel

Mest læste