Flyt til Bornholm og få 12.000 mere til forbrug hver måned
Arkivfoto: Allan Rieck

25. AUG 2018 • 08:18 • AF MADS WESTERMANN

Flyt til Bornholm og få 12.000 mere til forbrug hver måned

For en gennemsnitsfamilie med to voksne og to børn er der udsigt til et markant større rådighedsbeløb hver måned, hvis familien bytter hus eller lejlighed i Storkøbenhavn ud med et tilsvarende hus på Bornholm.

Også selvom den ene af forældrene i familien beholder sit arbejde i Københavns-området og skal pendle.

Det viser beregninger, Bornholms Tidende har foretaget med hjælp fra Danbolig i Rønne og boligportalen Boliga.

Det kræver blot at man kan overbevise sin arbejdsgiver om, at man ikke behøver møde på arbejdspladsen hver dag, og at man kan vænne sig til en transporttid på et par timer de dage, hvor man skal møde på arbejdspladen.

Bolig

Ejer man et parcelhus eller en ejerlejlighed på 140 kvadratmeter i hovedstadsområdet, koster det ifølge kreditforeningernes online låneberegnere cirka 15.200 kroner i renter og afdrag hver måned, efter skat.

Vælger man derimod at købe et tilsvarende parcelhus i Rønne, Hasle eller Svaneke, så kan man nøjes med at sende cirka 3.700 kroner til kreditforeningen hver måned.

Dertil kommer, at der også er en markant forskel på den ejendomsværdiskat og den ejendomsskat, der skal betales i henholdsvis Storkøbenhavn og på Bornholm.

Mens en familie med et gennemsnitshus på Bornholm kan nøjes med at betale knap 1.350 kroner om måneden i ejendomsskatter, så skal familien med en tilsvarende bolig i Storkøbenhavn betale næsten 5.600 kroner om måneden.

Sammenlagt betyder det, at familien på Bornholm hver måned vil have et rådighedsbeløb, som er cirka 15.750 kroner højere end familien i Storkøbenhavn.

Det svarer i runde tal til, hvad man får udbetalt efter skat, hvis man har et job med en månedsløn på 24.000 kroner.

På årsbasis betyder det, at en familie, der bosætter sig på Bornholm, får cirka 189.000 nettokroner mere til rådighed.

Transport

Til gengæld skal omkostningerne til at pendle selvfølgelig modregnes i den bornholmske families økonomi.

Afhængigt af, hvor mange dage om ugen man pendler, og hvilket transportmiddel man vælger, koster det mellem 50.000 og 80.000 kroner om året, efter skat, at pendle mellem Bornholm og Storkøbenhavn.

Det er, hvad Bornholms Passagerforening, som er pendlernes interesseorganisation, har beregnet det koster at købe billetter til færge eller fly samt betale leje for et pendlerværelse, hvor man kan overnatte, så det ikke er nødvendigt at rejse frem og tilbage hver dag.

I praksis kan dette beløb dog vise sig at blive lavere end passagerforeningens beregninger.

Eksempelvis brugte Bronwyn Lund, som i fem år pendlede et par gange om ugen mellem sit hjem i Nexø og sit arbejde i Ballerup, cirka 45.000 kroner om året, efter skat, på flybilletter og leje af et pendlerværelse i nærheden af arbejdspladsen.

Trækker man omkostningerne til at pendle fra det beløb, den bornholmske familie sparer på terminer og ejendomsskat, er resultatet at familien har mellem 109.000 og 144.000 kroner om året mere til rådighed end familien i Storkøbenhavn – efter skat.

Altså mellem 9.100 og 12.000 kroner mere til ferieopsparing, biografture eller måske til at investere i et hus med havudsigt.

Mest læste

20. SEP 2019 • 18:40SPORT

Claus Steinlein forlader bestyrelse

20. SEP 2019 • 17:05 FOR ABONNENTER

Viking Rønne debuterer lørdag i kval-rækken

20. SEP 2019 • 15:03SPORT

RIK skal tilbage på sporet mod KB

17. SEP 2019 • 14:11 FOR ABONNENTER

Kommentar: Københavneri – og dog

16. SEP 2019 • 15:23 FOR ABONNENTER

Fodbolddommer efter 'ensidig' kritik: Hvad vil TV2 opnå?