Borgmesteren: Vi risikerer at smadre byen
Foto: Jens-Erik Larsen

7. SEP 2018 • 20:20 • AF HENRIK NIELSEN

Borgmesteren: Vi risikerer at smadre byen

Rønnes indbyggere, foreninger og erhvervsdrivende kan med fordel kigge mod Allinge, hvis de vil få et indtryk af, hvad det er for en proces, der går i gang, når regionskommunen og Realdania går sammen om at få udarbejdet en helhedsplan før Bornholms største by. I de seneste tre år har byen på Nordbornholm nemlig været i gang med en lignende proces.

– Man kan sige, at forlægget er oppe i Allinge, hvor vi lavede en helhedsplan sammen, som vi er ved at realisere. Det giver nogle billeder af, hvordan man udvikler en by, siger borgmester Winni Grosbøll til Bornholms Tidende.

Som Bornholms Tidende fortalte i går, har regionskommunen og Realdania skudt hver en million kroner i arbejdet med en helhedsplan for Rønne. Donationen fra Realdania gør det muligt for kommunen at finansiere en proces, den selv har svært ved at gennemføre, men det er ikke det eneste plus ved samarbejdet med fonden.

– Partnerskabet med Realdania tilfører os også rigtig meget viden. De laver det her rundt omkring i hele Danmark, de er super dygtige til det, og de kender nogle rigtig gode rådgivere, som har kørt processer i resten af Danmark. På den måde kobler vi noget viden ind i vores organisation, siger Winni Grosbøll.

Risiko for at smadre byen

Ifølge borgmesteren er det vigtigt, hvordan man griber sådan opgaven an, og det er ikke en opgave regionskommunen står med til daglig, at få en mellemstor provinsby til at hænge bedre sammen, fordi der er truffet nogle beslutninger, der lidt går på tværs af hinanden.

– Hovedessensen i det her er, hvordan vi udvikler en plan for Rønne, så vi ikke kommer til at spænde ben for os selv i nogle af de mange beslutninger, der skal træffes, eller som er truffet og skal videreføres i den kommende tid. Nogle af de ting, vi vil kigge på, er noget, man har efterlyst i mange år, siger Winni Grosbøll.

Uafhængigt af hinanden foregår der mange forskellige ting i Rønne, som alle har indflydelse på byens liv. Det gælder Campus Bornholm, Rønne Havn, havnefronten og meget andet.

– Hvis vi ikke griber det rigtigt an, så risikerer vi at lave problemer for os selv og i virkeligheden smadre byen lidt med de forskelligrettede beslutninger. Det handler både om, at vi udvider havnen, at vi flytter busserne, at vi forventer et kæmpe trafikspring, at vi bygger et campus, at vi flytter nogle mennesker fra bykernen og ud i periferien af byen, at vi ændrer på trafikstrømmen og menneskestrømme. Alt det der, siger Winni Grosbøll.

Hun tilføjer, at de mange ting egentlig ikke har noget med hinanden at gøre, men de spiller sammen, og hvis man ikke gør det ordentligt, så risikerer man at ødelægge livet i byen, hvilket vil være rigtig, rigtig ærgerligt.

– På den anden side giver det os nogle muligheder for at gøre noget, som kan være til gavn, siger borgmesteren.

En fælles vision for Rønne

For regionskommunen er en helhedsplan et redskab til at finde ud af, hvordan den skal gå til udviklingen af byen, og hvordan den prioriterer indsatserne, og så giver den borgerne mulighed for at være med i arbejdet og for se, hvad det er, kommunen forestiller sig i de næste fem år.

– Det gør det mere gennemsigtigt, hvad der skal ske i Rønne, fortæller Winni Grosbøll.

Der er allerede mange interessenter, der har budt ind og sagt, at de gerne vil være med i arbejdet. Det gælder blandt andet borgerforeningen, havnens brugere, forskellige iværksættere i byen og handelsstandsforening, og det glæder borgmesteren. Resultatet skal blive en fælles vision for Rønne. En vision, der viser, hvad der skal gøres, hvordan det skal gøres, og hvor det skal gøres først.

– Det er det, der skal være udkommet, at vi får en plan. En plan med en tidsplan og en prioritering, så vi kan gå i gang med at skaffe penge til det og med at se, hvor det er, vi kan komme i gang lige nu, og hvor det tager lidt længere tid, siger Winni Grosbøll.


SENESTE NYHEDER

19. JUL 2019 • 19:13 FOR ABONNENTER
Cykeludlejere investerer millioner i el-cykler

MEST LÆSTE BORNHOLM

19. JUL 2019 • 05:47
Bia-Lid bliver privatbolig
18. JUL 2019 • 18:10
Affaldskaos ved strand afværget
19. JUL 2019 • 05:47

Bia-Lid bliver privatbolig

18. JUL 2019 • 19:55 FOR ABONNENTER

Nu kører toget: Kulturhuset vil købe pakhus

18. JUL 2019 • 18:10

Affaldskaos ved strand afværget

Mest læste