Listed og Aarsdale: Husene bliver revet væk
Arkivfoto: Allan Rieck

8. SEP 2018 • 19:50 • AF ELISABETH KROGH

Listed og Aarsdale: Husene bliver revet væk

30 fremvisninger havde Danbolig i Nexø på det senest solgte hus i Listed. Heraf mange børnefamilier. Huset blev solgt på kun 14 dage i budrunde.

– Det var helt vildt, siger Peter Jensen, Danbolig i Nexø.

Interessen for at købe i Listed og Aarsdale er meget stor. Danbolig har på 12 måneder solgt 12 boliger i postnummer 3740. Gennemsnitligt ligger husene i 27 dage. Det vil sige, at de bliver revet væk. Og til gennemsnitligt tre procent over det, de er udbudt til.

Peter Jensen oplever, at rigtig mange af husene sælges til købere, der vil bruge dem som helårsboliger.

Forstår bekymring

Der er ikke i bopælspligt i Listed og Aarsdale, og i går fortalte formændene for Listed og Aarsdale borgerforeninger, at man godt kunne være bekymrede for, at for mange af boligerne i de to kystbyer på længere sigt sælges til købere, der vil bruge husene som fritidsboliger, og at de to lokalsamfund har en smertegrænse for, hvor få huse, der kan være helårsbeboede, hvis byerne fortsat skal leve året rundt.

I Aarsdale mener borgerforeningsformanden, at en femtedel af byens husstande nu er boliger uden bopælspligt.

Peter Jensen mener, at Aarsdale har fået mange tilflyttere siden bopælspligten blev ophævet, og at det er en fordel også med dem, der bor i huse uden bopælspligt.

– Nogle af dem havde måske ikke taget springet, hvis ikke der var huse uden bopælspligt, mener han.

Både Danbolig, Nybolig og Home mangler boliger i kystbyerne, og har købere til dem.

– Jeg kan godt følge borgerforeningernes bekymring for, om deres byer bliver til et sommerhusområde, men vi har også mange børnefamilier som søger hus i Listed og Aarsdale, når der bliver huse ledige, siger Peter Jensen.

Interessen er uden bopælspligt

Også hos Home fortæller Morten Qvistgaard om stor køberinteresse for Listed og Aarsdale. Han kan ikke sætte præcist tal på fordelingen mellem, om husene sælges til helårs- eller til fritidsbrug.

– Men interessen er stor for huse uden bopælspligt. Det er det, der er interessant i øjeblikket. Men vi sælger også helårshuse.

Morten Qvistgaard forstår også godt borgerforeningernes bekymring.

– Der skal være ildsjæle i de to byer, og vi håber på, at byerne udvikler sig. Vi synes, der er en god blanding af helårsboliger og boliger uden bopælspligt, og tror fortsat der vil være det, siger Morten Qvistgaard, der ikke mener, at det er aktuelt at snakke om genindførelse af bopælspligten.

– Jeg tror, ikke de skal være så bekymrede, mener Morten Qvistgaard.

Hos Nybolig oplevede man, at det varede et par år, før det slog igennem på salget, at bopælspligten blev ophævet.

– Men da det blev opdaget, kom en endnu større interesse, siger Kim Moore-Kofoed, Nybolig.

– Listed og Aarsdale er flotte skønne byer, derfor er de eftertragtede. Det er særlig de små og mindre boliger, der er stor interesse for. De små gamle huse midt i byerne eller tæt på vandet i Listed og Aarsdale går som varmt brød.

Han oplyser, at flest køber til brug som fritidsbolig.

– Listed og Aarsdale er blevet interessante steder for ikke-bornholmere, fordi det er kystnært. Men også lokale bornholmere er interesseret i boliger i de kystnære byer, siger Kim Moore-Kofod.

Han ser det som en fordel for de små byer, fordi boligerne bliver solgt og ofte sat i stand og dermed giver omsætning på Bornholm.

Han mener også, at beboerne i huse uden bopælspligt ofte er interessede i at involvere sig i lokalsamfundet.

– Men jeg har da to kasketter på. En som lokal bornholmerdreng, og en, som en forretning der skal indfri købernes ønsker. Men jeg tror ikke, vi kan stoppe udviklingen. Enten er man med, eller man afvikler, og jeg synes det er et teoretisk spørgsmål, om man skulle genindføre bopælspligten. Jeg forstår godt, man er bange for blive et nyt Skagen, og der skal selvfølgelig være en balance, men i de små byer som Listed, Aarsdale og Bølshavn, hvor der ikke er indkøb og skole er det mest logisk at bruge husene som fritidsboliger, mener Kim Moore-Kofod.

Peter Jensen mener heller ikke bopælspligten skal genindføres.

– Det, jeg oplever, er nogle samfund, der fungerer bedre og bedre og med flere tilflyttere. Jeg oplever ikke, at det er blevet sommerbyer. Jeg synes Aarsdale har fået et løft. Så jeg mener ikke, man skal ophæve bopælspligten, men man skal lytte til dem, der har mest føling med det.


SENESTE NYHEDER

19. JUL 2019 • 19:13 FOR ABONNENTER
Cykeludlejere investerer millioner i el-cykler

MEST LÆSTE BORNHOLM

19. JUL 2019 • 05:47
Bia-Lid bliver privatbolig
18. JUL 2019 • 18:10
Affaldskaos ved strand afværget
19. JUL 2019 • 05:47

Bia-Lid bliver privatbolig

18. JUL 2019 • 19:55 FOR ABONNENTER

Nu kører toget: Kulturhuset vil købe pakhus

18. JUL 2019 • 18:10

Affaldskaos ved strand afværget

Mest læste