Idrætsinspektør: Udlicitering af stadionpleje var en fejl
Foto: Berit Hvassum

13. SEP 2018 • 20:14SPORT • AF KASPER RASMUSSEN

Idrætsinspektør: Udlicitering af stadionpleje var en fejl

En meget stor del af Bornholms fodboldstadioner har det skidt. Banerne bliver ikke plejet som de skal. Firmaet med ansvaret for driften mangler den nødvendige ekspertise. Det fremgår i den analyse af øens stadioner, som DBU Bornholm og Bornholms Regionskommune sammen har udarbejdet.

Analysen er netop blevet offentliggjort. Den positive nyhed er, at der er godt styr på driften af de fleste af Bornholms 15 fodboldstadioner, men altså utilfredshed med driften af seks stadioner. Det svarer til 40 procent.

Fælles for fire af de seks stadioner med driftsproblemer er, at den daglige drift dér er udliciteret til Arkil. Entreprenørvirksomheden har videregivet opgaven til firmaet PV Greve, og det er et problem, erkender Carsten Clemmensen, der er idrætsinspektør i Bornholms Regionskommune.

– Der skete desværre det, at fire stadioner blev lagt ind under et samlet udbud på grønne områder. Det var en stor fejl, at sætte de der klipper græs i byparken, til også at pleje fodboldbaner, for det er to vidt forskellige ting. Det kræver både specialviden og specielle maskiner at pleje fodboldbaner, siger Carsten Clemmensen til Bornholms Tidende.

Mangler de nødvendige kompetencer

Et af de fire stadioner, hvor driften er udliciteret, er Aakirkeby Stadion, som Carsten Clemmensen kalder én af hjørnestenene i Bornholmsk fodbold. Derfor ærgrer det ham, at det pågældende firma vandt udbuddet:

– Jeg må desværre sige, at der er det min opfattelse, at firmaet mangler de nødvendige kompetencer. Jeg gør dem opmærksom på problemet hver eneste måned på vores driftsmøde, så den sang kender de. Men det er sådan, at når man først har indgået sådan en aftale, så er det meget vanskeligt at komme ud af den igen. Men vi da har gjort os nogle erfaringer med det her udbud, fortæller Carsten Clemmensen.

De tre andre stadioner som PV Greve plejer er i Østerlars, Østermarie og Allinge.

Ifølge analysen er der overordnet set rigelig stor banekapacitet på Bornholm til det nuværende aktivitetsniveau. Desværre skal hovedparten af kampene spilles på relativt få stadioner, og de kan til tider være pressede, mens andre ligger ubenyttet hen.

Stor forskel i brugen af stadioner

Der er i det hele taget meget stor forskel på, hvor stort presset er på de forskellige stadioner. I efteråret er der planlagt 414 kampe på de 15 stadioner. Men cirka 310 af kampene, det vil sige tre ud af fire, skal spilles på blot fem stadioner, Rønne Stadion Nord, Rønne Stadion Syd, Nexø Stadion, Aakirkeby Stadion og Hasle Stadion. Omregnet til procent skal 75 procent af kampene spilles på 33 procent af øens stadioner.

På seks af Bornholms 15 stadioner skal der højest spilles otte kampe i efterårssæsonen, og der er stadioner uden en eneste kamp. Alligevel understreger idrætsinspektøren i Bornholms Regionskommune, Carsten Clemmensen, at analysen ikke er udarbejdet for at lukke stadioner:

– Analysen skal hjælpe med at sikre, at vi bruger pengene hensigtsmæssigt. Det har vi hidtil forsøgt ved at tilpasse plejeniveauet af det enkelte stadion til den aktivitet, der er på de pågældende baner. Men noget tyder på, at den model skal rettes lidt til. Vi kan godt bruge lidt mindre nogle steder, og lidt mere andre steder, siger Carsten Clemmensen.

I 2017 brugte Bornholms Regionskommune 2,1 millioner kroner på drift og vedligehold af de 15 fodboldstadioner.

Hos DBU Bornholm anerkender man, at der er store forskelle i behovet på de forskellige stadioner. Derfor forsøger unionen, at hjælpe de små klubber til flere aktiviteter på nogle af de baner, hvor aktiviteten er relativ lav.

– Vi forsøger at støtte de mindre klubber med at arrangere børnestævner på banerne, og på den måde øge aktiviteten. Og det kan man jo ikke se i vores turneringsplan. Men på den måde prøver vi at skabe liv på stadioner rundt omkring, så de bliver brugt, og så det kan forsvares, at de bliver vedligeholdt, fortæller Morten Blem, der er næstformand i DBU Bornholm.

Traditionelt bliver de lokale stadioner brugt til mange andre aktiviteter end fodbold. De er mødesteder for byernes borgere, og bliver brugt til et utal af formål. Og specielt udenfor de større byer. Det hører med til billedet, påpeger Carsten Clemmensen.

Morten Blem er enig:

– Det er jo vigtigt for de små lokalsamfund, at de har et stadion, der kan samle folk og de ildsjæle, som gør en forskel derude, siger næstformanden i DBU Bornholm.

19. JUL 2019 • 05:47

Bia-Lid bliver privatbolig

18. JUL 2019 • 19:55 FOR ABONNENTER

Nu kører toget: Kulturhuset vil købe pakhus

18. JUL 2019 • 18:10

Affaldskaos ved strand afværget

Mest læste