Der blev smadret løs til Kulturugen
Foto: Berit Hvassum

24. SEP 2018 • 19:15 • AF ELISABETH KROGH

Der blev smadret løs til Kulturugen

– Jeg kan aldrig som kunstner sige ”fed idé”, dem laver jeg lige otte af, siger kunstner Gitte Helle, Containerjuvelen i Svaneke.

Hun er kendt for at skabe unika værker og smykker af blandt andet skrot, porcelænsfigurer og meget andet, som hun sælger fra butikken i Svaneke.

Lørdag havde hun som indslag i Bornholms Kulturuge åbent hus og ”Det Muntre Køkken” i sit værksted og butik.

I gårdhaven bag butikken og værkstedet kunne de besøgende smadre fine gamle tallerkner, fade og kopper. Porcelænet blev linet op i en tallerkenrække på muren, og så stod Nina Helle og Emil Lyck klar med tre hårde træbolde, som gæsterne var velkomne til at kaste af al kraft mod porcelænet.

Sjovt nok skulle flere af de besøgende nærmest tage mentalt tilløb til at kaste en ødelæggende træbold mod de fine tallerkner og kopper.

– Det er ok. De fleste af dem har altså allerede et skår eller en revne og er på den måde ”blevet sluppet”, beroligede Gitte Helle, hvis gæsterne ikke rigtig kunne tage sig sammen til at smadre løs.

Ideen med smadrestationen, som hendes datter Nina Helle, kaldte det, var at give gæsterne et indblik i kunstnerens arbejdsproces.

Efter endt smadring, samlede gæsterne nemlig hver et eller flere skår og tilføjede dem til et fælles kunstværk.

– Skårene ryger ind i ny cirkulation. Helt i tråd med det arbejde, jeg laver hernede. Jeg arbejder med det tilfældigt opståede. Det er vilkårene for det, jeg gør, og det holder mig hele tiden totalt vågen, for jeg kan aldrig lave to ens af et smykke eller en figur, forklarer hun.

Gitte Helle arbejder også altid alene med sine ting, derfor havde kulturuge arrangementet også to sider:

De besøgende fik indblik i hendes arbejdsproces, og omvendt fik hun nogle andre indover og måske ny inspiration. Udover at forsøge sig i Det Muntre Køkken og bidrage til det fælles kunstværk, kunne gæsterne også more sig med at sammensætte figurer af ituslåede porcelænsfigurer og andre finurligheder.

– Det er sjovt at se, hvad der vil opstå. Du kommer med, hvad der kan synes som en lille tilfældig ting – et skår – og det kan indgå i et større kunstværk.

Normalt skaber og sælger Gitte Helle skrotsmykker, grafik og Figurligheder, som hun kalder sine skulpturer af genbrug, i sit galleri og butik Containerjuvelen i Svaneke,

Hun har gennem 25 år arbejdet med genbrug, og forsøger at skærpe beskuerens iagttagelsesevne og vende op og ned på forestillingen om, hvad man tror, man ser.

Hendes små unikaværker sælges blandt andet i butikken på kunstmuseet Louisiana.

SENESTE NYHEDER

24. JUN 2019 • 16:27 FOR ABONNENTER
Mange gode fund på genoplivet loppemarked
24. JUN 2019 • 15:24 FOR ABONNENTER
Se billederne: Italiensk trafikkaos på Nørresand
24. JUN 2019 • 14:11 FOR ABONNENTER
Mandagens leder: Med verden for fødderne
24. JUN 2019 • 14:00NAVNE
Dødsfald
24. JUN 2019 • 13:35 FOR ABONNENTER
Nu er det tid...

MEST LÆSTE BORNHOLM

23. JUN 2019 • 08:21
16-årig åbner ny isbar i Rønne
23. JUN 2019 • 09:07
Ny optiker på vej

Mest læste