Klipperne trak eliten til Hammeren
Foto: Berit Hvassum

28. JAN 2019 • 19:24SPORT • AF KASPER RASMUSSEN

Klipperne trak eliten til Hammeren

– Gotta make a move to a town that's right for me. Town to keep me movin'. Keep me groovin' with some energy.

Disco-gruppen Lipps Incs 40 år gamle klassiker bragede ud af højttalerne ved Domen på Cirkuspladsen i Allinge lørdag eftermiddag. Og de mange deltagere havde god brug for et skud ekstra energi, inden de skulle give sig i kast med en meget krævende rute omkring Hammerknuden.

I år satte Salomon Hammer Trail Winter Edition deltagerrekord. Hele 360 løbere var mødt op på Nordlandet til løb, der havde både start og mål ved Domen. Her kunne de mange løbere og tilskuere få sig lidt at varme sig på, på en dag hvor temperaturen lå lige omkring frysepunktet, og hvor sneen havde meldt sin ankomst.

Alligevel kunne vejret ifølge løbsarrangør Lene Møller fra Tejn IF ikke være bedre.

– Det er perfekt vejr. Jeg er glad for, at der er kommet noget sne, og himlen er klar, fortæller Lene Møller, som havde en meget travl dag.

I sin lille campingvogn ved startområdet er det hende, der holder snor i det store arrangement.

– Det kan godt være lidt hektisk. Tidtagningen skal spille, og vi har lige fået et nyt system i år, så det har givet lidt ekstra at se til. Der skal være styr på depoterne, folk skal sættes i gang, medaljerne skal ligge klar, og så har vi lige måtte en tur på skadestuen med en, som desværre faldt ude på ruten, fortæller Lene Møller, inden hun tilføjer:

– Det er heldigvis meget sjældent, at der er nogle, der kommer til skade herude.

De fleste kommer ovrefra

Selvom Hammer Trail Winter Edition ligger uden for turistsæsonen, er langt de fleste løbere ovrefra. Lene Møller vurderer, at omkring 75 procent af deltagerne er tilrejsende, som kommer for at prøve kræfter med Hammerens kuperede terræn.

– Men bornholmerne begynder at komme efter det. På 10 kilometeren har vi mange lokale med i år, fortæller Lene Møller.

Deltagerne kan vælge mellem fem distancer. 10 kilometer, maraton, 50 km, 50 miles (80,4672 km) eller halvmaraton. Og de kan se frem til et sejt løb uanset rute.


– Det er en hård rute, vi har lagt i år. Der er kommet omkring 200 højdemeter mere på, så løberne nu kommer op på omkring 800 højdemeter. Samtidig er det glat derude, så det er en udfordrende rute. Men det er en fantastisk flot tur, og det er også det, der trækker folk til. Det er et meget specielt løb, siger Lene Møller.

Danmarksmesterskab i lang trail

Salomon Hammer Trail Winter Edition tiltrak i år nogle af landets hurtigste trail løbere, da det danske mesterskab i lang trail - 50 kilometer løb i terræn, skulle afgøres på Bornholm. DM Trail er et relativt nyt mesterskab, som første gang blev afviklet i 2015.

25-årige Magnus Højen fra Viborg Atletik og Motion blev dansk mester i tiden 4 timer, 4 minutter og 36 sekunder. Det var næsten tre minutter foran nummer to, Christian Nørfelt fra Blovstrød Løverne, som vandt DM sidste år. Dermed slog Magnus Højen den forsvarende mester af tronen, og det overraskede ham en smule:

– Jeg havde ikke regnet med, at jeg kunne vinde. Selvfølgelig havde jeg en drøm om det, men jeg troede ikke, at jeg kunne slå Christian Nørfelt, som sidste år slog mig til DM, fortæller den nye danmarksmester i lang trail.

Magnus Højen har i halvandet år boet i den lille norske by Sogndal. Den ligger i en dal omkranset af fjelde, og her har han virkelig fået smag for trailløb. Og Højen mener, at det netop var de norske fjelde, der gav ham en fordel i lørdagens løb.

– Det er dejligt, at DM i år også har lidt klipper her på Bornholm. Jeg er vant til at løbe i klippet terræn i Norge, og det tror jeg, var en fordel i dag. Jeg er super godt tilfreds, siger Magnus Højen.

Hos kvinderne genvandt Katrine Villumsen fra løbeklubben Sparta danmarksmesterskabet i lang trail i tiden 4 timer, 52 minutter og 20 sekunder.

– Det gik godt for mig. Jeg synes, det var en rigtig god rute, og da der var frost, så var den meget hurtig og hård. Men det var koldt, sagde den dobbelte danmarksmester efter løbet.

Hun var glad for, at det lykkedes hende at forsvare titlen.

Den næste store udfordring for Katrine Villumsen, bliver VM lang trail. Titlen som danmarksmester i lang trail er samtidig en kvalifikation til VM i trail i Portugal til juni. Men inden da stiller Katrine Villumsen også op til VM i cross, som i år afholdes i Aarhus.

Flotte resultater til Hr. og fru Hulgaard

Et par af de “lokale”, der klarede det seje terræn er Laura Hulgaard og hendes mand Tommy Hulgaard.

I DM Lang Trail sluttede Tommy Hulgaard på tiendepladsen, da han tilbagelagde de 50 kilometer i tiden 5 timer, 11 minutter og 38 sekunder. Det rakte til en andenplads i aldersgruppen 44-49 år.

– Det gik bedre end forventet. Men på de sidste 10 kilometer var der udsolgt. Jeg løb måske en smule for hurtigt. Men jeg er rigtig godt tilfreds, sagde Tommy Hulgaard efter løbet.

Blandt kvinderne kom Laura Hulgaard ind på en flot fjerdeplads, da hun kom ind 20 minutter efter sin mand i tiden 5 timer, 35 minutter og 38 sekunder. Og det endda efter at have fået en skade tidligt i løbet.

– Efter 12 kilometer kunne jeg mærke, at det spændte helt vildt i benet. Først tænkte jeg, at det måtte være krampe, men så kunne jeg godt mærke, at det var en fiber. Så den hæmmede mig derude, fordi at var bange for, at den sprang, fortalte en haltende Laura Hulgaard efter løbet. Trods skaden rakte tiden til en førsteplads i aldersgruppen 40-44 år.


SENESTE NYHEDER

20. JUL 2019 • 20:16 FOR ABONNENTER
Det er jo dig fra 'Landmand søger kærlighed'
20. JUL 2019 • 19:19 FOR ABONNENTER
Nyt populært koncept: Turister overnatter i baghaverne
20. JUL 2019 • 17:19 FOR ABONNENTER
Farverigt galleri er åbnet i Rønne
20. JUL 2019 • 16:10 FOR ABONNENTER
Feltpræst siger farvel til Afghanistan
20. JUL 2019 • 13:15
16-årig anholdt for knivstik

Mest læste