Sportsprisen blev afgjort på målfoto
Foto: Allan Rieck

2. FEB 2019 • 11:45SPORT • AF KASPER RASMUSSEN

Sportsprisen blev afgjort på målfoto

Der var på alle måder højt til loftet, da mere end 100 aktive, ledere, tidligere prisvindere og gæster fra sportens verden fredag aften satte hinanden stævne i de fornemme omgivelser på Green Solution House i Rønne.

Det var rammen for Bornholms Tidendes Sportsprisfest, der blev et festligt punktum for 2018.

Det var aftenen, hvor der blev kigget bagud på bornholmsk idræt i almindelighed og på øens største sportsnavne i særdeleshed.

De allerdygtigste af dem blev fejret og hyldet som modtagere af Bornholms Tidendes prestigefyldte priser.

Spilletrøjerne og træningsdragterne var forlængst skiftet ud med det fineste festtøj, da Bornholms Tidendes chefredaktør, Søren Christensen, bød velkommen i den store vifteformede konferencesal.

Henrik Jørgensen mindet

– Velkommen til en aften, hvor vi skal hylde sporten og Bornholm. Inden vi går i gang med festlighederne, synes jeg dog, at vi skal mindes og hylde løberen Henrik Jørgensen, der døde i sidste weekend. Det synes jeg, vi skal gøre ved at rejse os op og sende Henrik godt på vej med klapsalver her fra sportens verden på Bornholm.

Det skulle bare have været en af de daglige løbeture på 10 kilometer, men turen fra hjemmet i Sorthat-Muleby sidste lørdag blev Henrik Jørgensens sidste. Undervejs faldt han om ramt af hjertestop kun 57 år gammel.

Fredag aften fortsatte klapsalverne, indtil Søren Christensen takkede for bifaldet til ære for Danmarks bedste maratonløber gennem tiderne.

Opspil til priserne

Siden overtog Lars Christiansen scenen iført guitar. Han sang og spillede publikum varme til første afdeling af det, der stod øverst på plakaten, uddelingen af Tidendes priser.

Lars Christiansen havde mere på spil end sang og musik. Hans søn, badmintonstjernen Mathias Christiansen, var en af tre nominerede til sportsprisen. Den blev uddelt for 52. gang.

Sportsfestens vært Sussi Rømer Rasmussen snakkede med både Lars Christiansen og forældrene til en anden af de nominerede til sportsprisen, Magnus Corts forældre Ulla og Anders Cort, om sønnernes flotte præstationer i det forgangne år.

Hvordan det gik sønnerne til aftenens prisuddeling, vender vi tilbage til.

Først skulle vinderne af Bornholms Tidendes Talentpris, Seniorpris og Lederpris findes.

Årets talent

Den unge militaryrytter Astrid Vibe Skovgaard åbnede ballet. Hun fik overrakt Bornholms Tidendes Talentpris af Pernille Munch, tidligere landsholdsspiller i fodbold. Munch har haft sæde i den jury, som har vurderet læsernes indstillinger og fundet frem til vinderne.

Astrid Vibe Skovgaard er kun 15 år. Det til trods var hun indstillet til to priser, ud over talentprisen var Skovgaard også indstillet til Årets Sportsnavn. Det fortæller en del om, at 2018 var et helt ekstraordinært år for den talentfulde rytter, der i august blev nordisk mester med ponyen Shadow.

De to øvrige nominerede til talentprisen var den 16-årige cykelrytter Stian Rosenlund Ricter og den 15-årige løber Klara Hansen. Det kan kun blive spændende at følge alle tre i de kommende år.

Årets senior

Klapsalverne havde knapt lagt sig, før Sussi Rømer Rasmussen præsenterede aftenens anden pris, nemlig Bornholms Tidendes Seniorpris.

Her skulle juryen vælge mellem løberen Jan Jensen, cykelrytteren John Marfelt og badmintonspilleren Gitte Rasmussen. Det blev sidstnævnte, formanden for Team Bornholm, K.D. Andersen, pegede på.

Gitte Rasmussen har tidligere været nomineret, og som seksdobbelt dansk veteranmester og vinder af Denmark Open taler resultaterne nærmest for sig selv.

Mystisk opkald

Tempoet strøg i vejret, da scenen blev indtaget af fem skrappe kæmpere fra karateklubben i Rønne. De leverede et fornemt show og præsenterede en række sammensatte teknikker.

Efter den opvisning blev publikum præsenteret for en landstrænerduo, der allerede er gået over i historien som den kortest regerende nogensinde. Hasse Kuhn og John “Faxe” Jensen er samtidig hovedpersoner i én af 2018’s mest omtalte sportshistorier.

Kuhn var på vej til arbejde i begyndelsen af september, da han modtog et opkald, han formentlig aldrig glemmer. Manden i den anden ende spurgte bornholmeren, om han hurtigst muligt kunne samle et fodboldlandshold.

Den havde Kuhn godt nok ikke set komme, men opkaldet blev startskuddet til nogle af de mest hektiske dage i Hasse Kuhns liv. Han ville være assistent, og John “Faxe” Jensen påtog sig ansvaret som landstræner. Duoen samlede hurtigt 23 amatører, der sagde ja tak til at løbe på banen til en officiel landskamp i Slovakiet få dage senere.

Over 600.000 danske seere fulgte vikarlandsholdets brave kamp mod overmagten og blev imponerede af, hvad de så. Vikarerne slap fra Slovakiet med et hæderligt 0-3 nederlag.

Det var dén vilde historie om deres få dage som landstrænere, Kuhn og Faxe underholdt med fra scenen i aftes.

– EM-vinderne fra 92 bliver kaldt helte af mange mennesker, jeg vil hellere kalde os legender. Men de her drenge, de er rigtige helte, for de gik på banen med noget på spil. Det handlede ikke bare om kampen. Om 10 år vil man stadig huske vikar-landsholdet, er jeg sikker på, sagde John “Faxe” Jensen.

BHS-Almeborg satte sig på aftenens sidste to priser

Fra landsholdets inderside kom prisfesten tilbage i sporet til den fortsatte spænding om de to sidste priser, Bornholms Tidendes Lederpris og sidst Sportsprisen.

Direktøren i DGI Bornholm, Margrethe Hansen Bager, fik æren af at overrække lederprisen. Den gav hun til en anden direktør, Christian Juul Andreasen, sportsdirektør hos cykelholdet BHS-Almeborg.

Juul Andreasen var nomineret til prisen sammen med håndboldtræner Martin Hjort Byder, der er en stor drivkraft for håndboldens ungdomsafdeling i Aakirkeby Idrætsforening, og sammen med Tejn IFs mangeårige gymnastikleder Mimi Steenberg.

Christian Juul Andreasen er om nogen manden bag det bornholmske cykelholds store succes. Den kulminerede med holdsejren i PostNord Danmark Rundt, hvor den daværende BHS-Almeborg rytter Rasmus Quaade blev toer i det samlede klassement.

– Det burde ikke kunne lade sig gøre, skrev Jesper Kraul Jensen fra Bornholms Cycle Club i sin indstilling af sportsdirektøren.

Men det gjorde det, og netop derfor fik Christian Juul Andreasen overrakt Bornholms Tidendes Lederpris.

Og mere end det. Kort efter måtte sportsdirektøren atter på scenen. Denne gang i selskab med sin bror og rytter på holdet, Jesper Kofod Andreasen og Martin Toft Madsen.

På BHS-Almeborgs vegne modtog de tre salens hyldest som vindere af Bornholms Tidendes Sportspris.

Konkurrencen var hård. BHS-Almeborg var oppe mod Bornholms vel nok to største sportsstjerner, Magnus Cort og Mathias Christiansen.

Det var derfor en stolt Martin Toft Madsen som fik lov at aflevere aftenens sidste takketale fra scenen:

– Jeg er rigtig glad for, at vi får prisen. Der er en god stemning, og en god holdånd på det her hold, så man får lyst til at køre på cykel. Jeg tror, det er derfor, vi er nået hertil, sagde en glad Martin Toft Madsen.


SENESTE NYHEDER

20. JUL 2019 • 20:16 FOR ABONNENTER
Det er jo dig fra 'Landmand søger kærlighed'
20. JUL 2019 • 19:19 FOR ABONNENTER
Nyt populært koncept: Turister overnatter i baghaverne
20. JUL 2019 • 17:19 FOR ABONNENTER
Farverigt galleri er åbnet i Rønne
20. JUL 2019 • 16:10 FOR ABONNENTER
Feltpræst siger farvel til Afghanistan
20. JUL 2019 • 13:15
16-årig anholdt for knivstik

Mest læste