En lille sensation: Indholdet af en netto-pose overraskede museumsinspektør

4. FEB 2019 • 11:17 • AF MIE MØLBAK

En lille sensation: Indholdet af en netto-pose overraskede museumsinspektør

Indholdet af en netto-pose, der blev afleveret til Bornholms Museum for et par dage siden, viste sig at være en lille sensation.

Det skriver museet i en pressemeddelelse.

I posen lå et sammenfoldet stykke lærred, som museumsinspektør Jakob Seerup straks genkendte, selvom han aldrig har set det før. Det har nemlig dannet baggrund for adskillige historiske fotografier.

Det er et originalt baggrundslærred fra Alfred Kjøllers atelier i Allinge. Det er over 100 år gammelt, men stadig i fin stand. Ingen vidste, at det stadig eksisterede.

Baggrunden er malet i sort-hvid og forestiller et nordbornholmsk landskab med Hammershus, dramatiske klipper og skum på bølgerne.

– Det er et sceneri, som fotograf Alfred Kjøller har vidst, at hans kunder gerne ville fotograferes i. Det var jo netop dette miljø, som turisterne opsøgte på Bornholm. Ved at drapere den nederste del af lærredet på gulvet, opnåede han endda en slags 3D-effekt, så det så ud som om, de portrætterede virkelig sad midt i det malede landskab. En klippe af papmaché og en udstoppet måge kunne fuldende illusionen, skriver museet i pressemeddelelsen.

På Bornholms Museum er man utroligt glade for, at lærredet efter alle disse år blev afleveret til museet. Nu får bornholmere og turister igen mulighed for at blive fotograferet på den populære baggrund.

– Lærredet er sjovt, fordi det giver os mulighed for helt bogstaveligt talt at hoppe ind i det billede, man havde af sig selv for 100 år siden. Her er en lejlighed til at spejle sig i fortiden. Det giver os en anledning til at reflektere over, hvordan vi ønsker at se os selv, når vi er på Bornholm. Både bornholmere og turister. På Bornholms Museum er det muligt at se det gamle lærred, og man kan naturligvis blive fotograferet på den nye, gamle baggrund, skriver musset.

Kunstneren bag lærredet er formentlig fotografen Alfred Kjøller selv, mener museet. Han levede fra 1883-1957. Fra 1911 til sin død havde han fotoatelier på Havnegade 17 i Allinge. Ud over at være en dygtig fotograf malede han også lidt kunstmaleri på hobby-niveau.

På masser af gamle portrætter fra Allinge, ser man forskellige personer fotograferet på netop denne baggrund. Alle fra tiden omkring 1. verdenskrig. Anonyme tyske turister, glade søfolk og mange, mange flere.

Lærredet forlod aldrig adressen i Allinge. En privatperson købte i 1980’erne det gamle atelier til beboelse. Han afleverede en samling af glasplader og andet fotografisk udstyr, som han fandt i huset, til Bornholms Museum, men lærredet hængte han op i sin stue, hvor det hang i en årrække, indtil han blev træt af det og lagde det op på loftet.

22. JUN 2019 • 18:31 FOR ABONNENTER

Et Matador-eventyr

Mest læste