Arkitekter samler trådene: De får fat i byens kernefortælling
Arkitektfirmaet Tredje Natur er god til at få fat i Aakirkebys kernefortælling, fortæller projektleder Mugen Adler. Arkivfoto: Allan Rieck

12. FEB 2019 • 21:08 • AF HELENE HØM

Arkitekter samler trådene: De får fat i byens kernefortælling

Arkitektfirmaet Tredje Natur, som til dagligt holder til på Nørrebro i København, er netop nu ved at samle trådene i de byudviklingsplaner for Aakirkeby, der blev indledt ved et borgermøde allerede i marts 2017.

– De har arbejdet med byfornyelse overalt i Danmark og har stor erfaring, siger regionskommunens projektleder, Mugen Adler.

– Når man ser på de resultater, de har opnået, så er de rigtig gode til at få fat i byens kernefortælling. De er samtidig også gode til at få fat i nogle potentialer, som andre ikke lige ser, og som kan være med til at skabe udvikling i byen, forklarer hun.

Arkitektur med fem ben

Siden det første borgermøde i 2017 er ideerne væltet ind, og der er mange drømme og ønsker for fremtidens Aakirkeby.

Styregruppen og regionskommunens projektledere, Mugen Adler og Dorthe Paulsen, har fået kogt ønskerne ned til fem fokusområder, som arkitektfirmaet skal tilgodese; branding og stedsidentitet, nye tilgængelige byrum i bymidten, et medborgerhus, boliger og boformer, samt rekreative og grønne tilbud og aktiviteter. Foreløbig skal arkitektfirmaet Tredje Natur, der særligt er kendt for sine både klimaorienterede og socialt innovative projekter, samle ideerne i en såkaldt helhedsplan.

Området svarer til 1,7 kvadratkilometer. Det omfatter Aakirkebys bymidte og de forskellige placeringer for et medborgerhus med mere.

Der er medtaget områder syd for Rønnevej, hvor boligtilbud kan udvikles, og hvor det er muligt at udvikle nye rekreative tilbud i det grønne.

Lokke folk til

Aakirkebys historie som købstad går helt tilbage til 1300-tallet, og byen er Bornholms eneste købstad inde i landet. Frem til 1968, hvor banedriften ophørte, var Aakirkeby også Bornholms trafikale knudepunkt. I dag er Aakirkeby Bornholms tredjestørste by, med cirka 2.100 indbyggere og med et aktivt forenings- og erhvervsliv.

– Men vi ligger ikke ved vandet, og derfor skal vi have en lidt stærkere identitet for at kunne lokke tilflyttere og turister til, forklarer projektleder Mugen Adler.

Hun fortæller, at der er kommet mere end 100 borgerideer ind siden projektets start.

– Folk er rigtig gode til at se kvaliteter i byen og kan udpege problemer og udfordringer. Det, vi ikke er så gode til, er at overskue helheden. Derfor er arkitekterne en meget vigtig del af processen.

Arkitektforslag til april

Arkitekterne fra Tredje Natur forventes at have deres forslag klar omkring april 2019, hvorefter der igen indkaldes til et borgermøde. Arkitektforslaget skal også ind om politikernes bord, og Mugen Adler forventer, at arkitektforslaget i første omgang vil sætte skred i en proces, der går mellem de forskellige parter i projektet over flere omgange. Hun skønner, at prisen godt kan løbe op i 18 millioner kroner.

– Dem er vi meget langt fra at have, så der skal også en intensiv fundraising-indsats til de næste par år, hvis det skal lykkes.

20. OKT 2019 • 13:55

Udsolgt på en uge

20. OKT 2019 • 12:39 FOR ABONNENTER

Oplevelsesture skal blive en ny virksomhed

20. OKT 2019 • 11:23 FOR ABONNENTER

'Gør det til et sted for de unge'

Mest læste