Nikolaj Kirk: Vi skal æde os ud af problemet – her er min opskrift
Arkivfoto: NaturBornholm

17. MAR 2019 • 08:32 • AF REDAKTIONEN

Nikolaj Kirk: Vi skal æde os ud af problemet – her er min opskrift

I godt 10 år har de danske farvande været plaget af en lille invasiv art, som plager fiskeriet, og som beskrives som en aldeles hårdfør ædedolk.

Den sortmundede kutling hærger også de bornholmske kyster, hvor den siden 2008 har formeret sig med lynets hast, og som det har været tilfældet med sælerne, så har der ikke været nogen gennemgribende form for politisk indsats rettet mod den sortmundede fisk.

Heller ikke fødevarebranchen har været oppe på dupperne, men nu er der en klar udmelding fra den kendte kok Nikolaj Kirk. I et opslag på Facebook opfordrer han til, at fisken skal op på de danske tallerkener.

– Selvfølgelig kan gode kokke, madfolk og almindelige mennesker finde udnyttelse i kødet på siden af kutlingen, det er rent snobberi, når folk siger, at det kun er pighvar, torsk og laks, som fungerer, lyder det fra Nikolaj Kirk.

– Vi skal æde os ud af problemet, ellers mister vi diversitet i havet.

Bornholms Tidende har fået lov at bringe kokkens opskrift på en ret med sortmundet kutling. Den kommer her:

PANDESTEGT SORTMUNDET KUTLING
MED JORDSKOKKER OG SOJA

Til 2 personer

DET SKAL DU BRUGE:
800 g. sortmundet kutling
400 g. jordskokker
100 g. smør
3 spsk. soja
1 håndfuld palmekål
1 citron

SÅDAN GØR DU:
Start med at vaske jordskokker og skrub dem med en lille svamp. Kom dem i en gryde med koldt vand og sæt dem over og koge. Kog jordskokker møre. Tag op af vandet og køl ned.

Skær dem så i passende stykker. Smelt lidt af smørret på en pande og steg nu jordskokkerne i dette, gerne med skæresiden nedaf. Når de har fået en gylden farve, vendes de og steges gyldne på den anden side. Krydr med salt og peber.

Udskær dine sortmundede kutlinger, så du står tilbage med fileter uden ben. Tag nu fiskekødet og krydr med salt og peber, smelt lidt af smørret og steg heri fiskestykkerne, så de bliver brunet godt på begge sider.

Riv nu tynde strimler af citron og gem, pres så saften ned over jordskokkerne og lad dem simre i dette.

Istandgør palmekålen men lad den være i grove stykker, læg dem ned til fisken og steg ved høj varme. Krydr med salt og peber og drys så citron skal ud over.

I en lille gryde, smelt resten af smørret og lad det bruse op, tilsæt soja og kog sammen.

Server nu den sortmundede kutling med jordskokker, citronskal og palmekål ud over, hæld soja saucen ved.

Velbekomme!



SENESTE NYHEDER

23. APR 2019 • 19:03 FOR ABONNENTER
Guidet tur på vingården: Et eventyr om vin og svin
23. APR 2019 • 17:11 FOR ABONNENTER
Leder: Ja, hva’ så nu, Bornholm?
23. APR 2019 • 16:07 FOR ABONNENTER
Travlhed på bildæk: Passagerer var bange for at blive glemt
23. APR 2019 • 14:00NAVNE
Dødsfald

MEST LÆSTE BORNHOLM

Mest læste

18. APR 2019 • 23:35SPORT

Nyt stadionnavn til høring

18. APR 2019 • 17:29SPORT

NB Bornholm tabte i Hellerup

18. APR 2019 • 16:16SPORT

Rønne fB sejrede skærtorsdag