Følsomme dokumenter forsinker undersøgelse af Express 1
Foto: Berit Hvassum

18. MAR 2019 • 13:04 • AF MADS WESTERMANN

Følsomme dokumenter forsinker undersøgelse af Express 1

Det skibstekniske undersøgelse af Molslinjens færger, som Transportministeriet har bestilt hos det rådgivende ingeniørfirma Force Technology, bliver forsinket.

Det skriver transportminister Ole Birk Olesen i et udateret brev, som han har sendt til partierne bag det bornholmske færgeforlig.

For at få kunne lave de teoretiske beregninger, der kræves, i den undersøgelse Transportministeriet har bestilt, kræver det, at Force Technology har adgang til færgernes konstruktionstegninger.

Men ifølge transportministerens brev lader det sig ikke gøre, fordi det australske Incat-værft, som har konstrueret og bygget Molslinjens færger, ikke vil udlevere tegningerne, fordi værftet anser, at tegningerne er forretningsfølsomme, skriver Ole Birk Olesen i brevet til forligskredsen.

Uden tegningerne mener ingeniørerne hos Force Tech­nology, at det bedst mulige alternativ til de oprindeligt planlagte undersøgelser er at foretage yderligere målinger om bord på færgerne, mens de sejler.

De ekstra målinger, der nu skal foretages, vil blive gennemført om bord på Express 1, og fordi de er afhængige af vejrliget, er det ifølge transportministeren ikke muligt at sige, hvornår der er gennemført tilstrækkeligt mange målinger til, at beregningerne kan foretages.

– Forventningen er, at målingerne vil kunne gennemføres i løbet af cirka to måneder, skriver Ole Birk Olesen i sit brev.

Konsekvensen af dette er, at resultatet af undersøgelserne ikke vil foreligge i løbet af marts måned, sådan som Ole Birk Olesen først annoncerede, da undersøgelsen blev bestilt.

I stedet vil de, hvis transportministeriets forventninger holder denne gang, først foreligge tidligt på sommeren.

At Incat-værftet ikke vil udlevere tegningerne har yderligere den konsekvens, at det ikke umiddelbart er muligt for Force Technology at vurdere, hvad effekten af at genmontere en t-foil-stabilisator på Express 1 vil være.

– Den vurdering må derfor laves på basis af beregninger fra tidligere undersøgelser af lignende t-foil-stabilisatorer, forklarer transportministeren.

SENESTE NYHEDER

17. JUN 2019 • 19:33 FOR ABONNENTER
'Det vildeste jeg nogensinde har oplevet'
17. JUN 2019 • 17:34 FOR ABONNENTER
Strømførende duo fik travlt i styrtregnen
17. JUN 2019 • 16:21 FOR ABONNENTER
Studerende regnede den ud og stak af til Rønne
17. JUN 2019 • 14:00NAVNE
Dødsfald

MEST LÆSTE BORNHOLM

16. JUN 2019 • 10:59
DMI: Det var skybrud

Mest læste