Fælden er oppe igen: Rønnebo fortsætter med at fange katte
Foto: Berit Hvassum

3. APR 2019 • 05:44 • AF MIE MØLBAK

Fælden er oppe igen: Rønnebo fortsætter med at fange katte

En mand fra Rønne er sigtet for at fange og bortskaffe mindst syv katte fra nabolaget. Han var angiveligt træt af, at de fremmede katte besørgede i hans gårdhave, og han satte derfor en fælde op.

Fælden blev fjernet i forbindelse med politianmeldelsen og den efterfølgende sigtelse, men nu er den oppe igen. Det samme er en seddel på mandens dør, der advarer om, at strejfende katte vil blive kørt væk.

Bekymrede naboer har meldt sagen til politiet, der ikke kan gøre noget ved fælden.

Det er nemlig ikke ulovligt at fange løse katte på sin grund.

– Der er ikke noget galt i at sætte en mårfælde op og fange en kat. Bagefter skal man bare gøre det rigtige, siger politikommissær Michael Winsløw fra Bornholms Politi.

Politiet så dog gerne, at manden selv genovervejede sit forehavende for at undgå, at nabostridighederne eskalerer.

– Vi har opfordret ham til at lade være med at puste så meget til ilden. Der er jo mange følelser i det her. Det er jo helt åndssvagt at provokere, men han har lovgivningen på sin side. De katte, der kommer hos ham, er på tynd is. De må ikke strejfe, siger politikommissæren.

Ingen katte er fundet

Politiet oplyser, at manden har været samarbejdsvillig. Han ville gerne fortælle politiet, at han har fanget katte, og hvor han har sluppet dem fri.

22. marts kunne politiet så gå ud og efterlyse rønneboer, der har mistet deres kat inden for de seneste par måneder i et område mellem Nordre Kystvej, Borgmester Nielsens Vej og Sankt Mortensgade.

– Vi har noget billedmateriale, vi kan forevise folk, og der har været seks-syv stykker ude og kigge. Dem, som kunne godtgøre, at de var katteejere, har vi kunnet henvise til et mere konkret område, hvor de har haft mulighed for at lede efter deres katte. Der er ikke nogen, der er blevet forenet med deres katte endnu. Desværre, siger Michael Winsløw.

Han fortæller, at katteejerne ikke skal være nervøse for, om manden ikke taler sandt om udsætningen.

– Vi er ikke i tvivl om, at kattene er sluppet fri. Det kan vi se, ud fra det materiale vi er kommet i besiddelse af, siger politikommissæren, der ikke kan uddybe af hensyn til efterforskningen.

Sigtelsen

Først lød det fra politiet 22. marts, at manden var sigtet for hærværk, hvilket straffes med en bøde.

Siden er flere paragraffer kommet i spil, men anklagemyndigheden har endnu ikke taget stilling til, hvilke der kan tages i brug.

Hærværksparagraffen kan bruges, når nogen fjerner en andens ejendom, men med andre formål end berigelse.

– Der kan også være noget dyreværnslov inde over det her, for er det rimeligt, at man sætter tamkatte ud i en skov? Det er ikke sikkert, de kan overleve. Så er det pludselig dyreværnsloven, hvor der står, at man skal behandle dyrene etisk og ordentligt. Derudover kan der være noget lov om mark- og vejfred, siger Michael Winsløw.

Loven om mark- og vejfred siger, at man skal aflevere en strejfende kat til ejeren eller myndighederne inden for et døgn efter indfangelse. Man skal desuden sørge for mad, vand og læ til dyret, mens man har det i sin besiddelse.

– Hvis man ikke ved, hvem ejeren er, så kan man i princippet komme til politiet og aflevere katten, eller man kan aflevere den til kommunens beredskab, og så sørger vi for, at den kommer i pension. Han kørte selv kattene væk i stedet for at gøre, som han burde gøre. Derfor er vi ved at se på, om det også er et sted, vi kan komme efter ham, siger politikommissæren.

Den sigtede har fået beskikket en advokat.

Han har lovet politiet, at han fremover vil aflevere indfangede katte på politistationen.SENESTE NYHEDER

16. OKT 2019 • 20:20 FOR ABONNENTER
Hammershus badet i lys er blevet en stor turistattraktion
16. OKT 2019 • 17:15 FOR ABONNENTER
Efter mange år med udvidelser bliver der nu skåret ned
16. OKT 2019 • 16:54
Gave til Aarsdale
16. OKT 2019 • 15:38 FOR ABONNENTER
Peter Juel: Vi vil ikke skulle vælge mellem færgen og flyet
16. OKT 2019 • 14:00NAVNE
Dødsfald

MEST LÆSTE BORNHOLM

15. OKT 2019 • 13:46
Hammershus lyser op i aften
15. OKT 2019 • 20:11 FOR ABONNENTER

Guide: Rønne byder på mange aktiviteter i ferieugen

15. OKT 2019 • 18:50 FOR ABONNENTER

En halv løsning var ikke en mulighed for forlist projekt

Mest læste

12. OKT 2019 • 17:58SPORT

RIK og NB Bornholm fik fuld gevinst

12. OKT 2019 • 15:19SPORT

Halloween blev fejret på travbanen

11. OKT 2019 • 20:02 FOR ABONNENTER

RIK skal tilbage på sejrssporet