Fiskere ofrer sig for at redde torskebestanden
Arkivfoto: Berit Hvassum

25. APR 2019 • 11:24 • AF MIE MØLBAK

Fiskere ofrer sig for at redde torskebestanden

Det er mere af nød end af lyst, at fiskerne har anbefalet fiskeriministeren at sætte en stopper for det direkte torskefiskeri i den østlige del af Østersøen for i år.

– Torsken har været den bærende kraft i vores fiskeri. Økonomisk får det store konsekvenser for os. Ingen tvivl om det. Fiskere vil utvivlsomt komme i klemme, men vi gør det her for at bevare en torskebestand på sigt, siger Thomas Thomsen, der er formand for Bornholms og Christiansøs Fiskeriforening.

Torskebestanden har været presset i flere år. Det betyder, at mange fiskere allerede har søgt andre farvande at fiske i, da de torsk, de lander, er små og magre, og prisen derfor er lav.

Torsken vokser ikke

Torskens tilstand skyldes ikke kun fiskeriet, men også miljøsituationen i Østersøen og især den voksende sælbestand.

– Uanset om vi fisker torsk eller ej, så går bestanden baglæns. Der er masser af individer, men når de når de der 25-30 centimeter, bliver de inficeret med parasitter fra sælerne, og så stopper de med at vokse, og det er dét, der er galt. Hvis bare de voksede, var der rigeligt, siger den lokale fiskeriformand på sattelittelefon fra Nordsøen.

Derfor kan fiskernes tiltag ikke stå alene.

– Vi ser med stor alvor alvor på det her, og vi mener, at ligesom politikerne omkring Østersøen har forpligtet sig til at passe på sæler, så har de også forpligtet sig til at passe på torsk. Nu skal der altså virkelig gøres noget ved den store sælbestand. Når torskens naturlige dødelighed er større, end den kan nå at reproducere sig, så må man altså også passe på torsken, siger Thomas Thomsen.

– Vi vil gerne tage noget på vores kappe og vise ansvar, men vi skal altså også have bragt mængden af parasitter i vandet ned, siger han.

Torskekvoten skæres med 70 procent

Fiskeriminister Eva Kjer Hansen (V) vil konkret skære årets torskekvote med 70 procent og forsøge at få de øvrige østersølande med på idéen.

Den lokale fiskeriformand vurderer, at fiskerne har brugt små 15 procent af kvoten og derfor har godt 15 procent tilbage. Det betyder, at der fortsat er plads til at få torsk i nettet som bifangst, når eksempelvis fiskeriet af fladfisk starter til efteråret.

Mest læste

22. OKT 2019 • 16:46SPORT

Det har han aldrig prøvet før

19. OKT 2019 • 20:30 FOR ABONNENTER

Cykelklub skal tage afsked med formandskabet