Syv bornholmske historier der er værd at holde øje med i aften
Foto: Jens-Erik Larsen

5. JUN 2019 • 20:05FOLKETINGSVALG 2019 • AF JAKOB NØRMARK

Syv bornholmske historier der er værd at holde øje med i aften

Det kan være, at de to bornholmske mandater hurtigt fordeles, og spændingen hurtigt fordufter. Men valget rummer også andre historier, som man kan følge med i – her er syv eksempler:

Kommer Peter Juel-Jensen til at overgå Lea Wermelin?
3676 personlige stemmer fik Venstres Peter Juel-Jensen i 2015, og det var 275 færre end Socialdemokratiets Lea Wermelin. Det personlige stemmetal vil være en indikator på vælgernes bedømmelse af de to folketingsmedlemmers indsats på Borgen.

Kan Lea Wermelin nærme sig Jeppe Kofods tårnhøje stemmetal?
I 2011 fik Jeppe Kofod fik i 6811 personlige stemmer. Til det følgende folketingsvalg i 2015 tog Lea Wermelin over som spidskandidat. Hun modtog 3951 stemmer, og Socialdemokratiet gik et par procentpoint tilbage på Bornholm. I mellemtiden har Wermelin haft tid til at vise sit værd i Folketinget, men vil det øgede kendskab komme til udtryk på de personlige stemmer?

Bliver Rønnekredsen igen landets mest socialdemokratiske kreds?
Selv om socialdemokraterne gik lidt tilbage i Rønnekredsen i 2015, var det den kreds i landet, hvor partiet fik den største andel af stemmerne. 36,8 procent af vælgerne i kredsen, der udgøres af valgstederne i Rønne, Hasle og Klemensker, satte kryds ved liste A. De kredse, som kom nærmest Rønnekredsen i socialdemokratisk popularitet, var Lolland (35,6 pct.) og Ballerup (34,3)

Og bliver Bornholms Storkreds igen landets mindst konservative og radikale?
Det Konservative Folkeparti og Radikale Venstre ville begge være havnet under spærregrænsen i 2015, hvis landsresultatet var det samme på Bornholm. I alle andre storkredse lå begge partier væsentligt over to procent. 1,6 procent stemte radikalt på og 1,7 procent konservativt på Bornholm. Kun Nørrebrokredsen kan matche de 1,5 procent, der stemte konservativt i Aakirkebykredsen, mens Lolland (1,3 pct.) var det eneste sted i Danmark, hvor færre stemte på Radikale Venstre end i Rønnekredsen (1,6).

Hvilket parti bliver det tredjestørste – DF eller Enhedslisten?
Mens Dansk Folkepartis krise i målingerne har så godt som aflyst duellen mellem Peter Juel-Jensen og DF’s Jess Christian Persson om Bornholms andet mandat, kan den formodede tilbagegang føre til spænding om, hvilket parti der bliver tredjestørst. I Jysk Analyses seneste meningsmåling for TV2 Bornholm rundede Enhedslisten 10 procent og var blot 1,6 procentpoint efter Dansk Folkeparti. Enhedslisten står særligt stærkt på det østlige Bornholm, og ser man bort fra kredsene i hovedstadsområdet, Århus og Odense var Aakirkebykredsen den bedste for Enhedslisten i landet.Rammer Isabella-effekten Bornholm?
Efter nogle vestjyske kredse er Bornholm det sted i landet, hvor Kristendemokraterne står stærkest. 2,9 procent opnåede Kristendemokraterne i 2015, og det bliver interessant at se om optimismen, der omgiver den vikariende partileder Isabella Arendt, smitter af på det bornholmske resultat.

Kommer Stram Kurs og Nye Borgerlige over ”spærregrænsen”?
I de lokale meningsmålinger har de to nye partier til højre for Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige og Stram Kurs, fået lav tilslutning. Vil vælgerne, når det gælder i stemmeboksen, sætte deres krydser ved de to partier i et omfang, der giver Paludan og Vermunds partier mindst to procent af stemmerne?

SENESTE NYHEDER

23. OKT 2019 • 10:52 FOR ABONNENTER
Det ligner en helt ny Netto
23. OKT 2019 • 08:43
Rønnes nye Netto er åben
23. OKT 2019 • 06:40 FOR ABONNENTER
Det har været den hidtil største sæson
22. OKT 2019 • 20:40 FOR ABONNENTER
'Hverdagsåbent vil sætte byen på landkortet'
22. OKT 2019 • 19:53 FOR ABONNENTER
Lea Wermelin: Selvfølgelig skal der t-foil på færgen

Mest læste