Liv i gammelt stenbrud: Naturstyrelsen vil indvinde kalk

16. JUL 2019 • 21:04 • AF ANETTE VESTERGAARD

Liv i gammelt stenbrud: Naturstyrelsen vil indvinde kalk

Til efteråret kommer der formentlig aktivitet i det gamle stenbrud ved Limensgade.

Rasmus Munch Marcher, bygnings- og restaureringstekniker hos Naturstyrelsen Bornholm, indsendte i juni en ansøgning til BRK om tilladelse til at indvende kalk i den nordvestlige ende af bruddet og tilladelsen er på vej, bekræfter Jon Munch-Petersen, miljøplanlægger i kommunens Center for Natur, Miljø og Fritid.

Han understreger dog at man afventer svar fra flere forskellige myndigheder.

– Limensgadebruddet har status som nationalgeologisk interesseområde, så der er mange instanser der skal indover, siger Jon Munch-Petersen, og nævner blandt andet Naturstyrelsen, Slots- og Kulturstyrelsen og Fredningsnævnet.

Middelaldermørtel holder længere

Kalken fra Limensgadebruddet bruges til fremstilling af den mørtel, som løbende anvendes til vedligehold af Hammershus fortæller Naturstyrelsens naturformidler.

– Vi har brudt dernede tidligere, i forbindelse med den store istandsættelse og bygningen af besøgscenteret. Men nu er vi ved at løbe tør, og derfor søger vi igen, forklarer Georg Ask Marker.

Han fortæller at kalken denne gang primært skal bruges til istandsættelse af området omkring centralborgen og Mantelgården. Og at det er helt bevidst, at man igen søger om at få tilladelse til at indvende kalk fra Limensgadebruddet syd for Aakirkeby.

– Vi vil gerne så tæt på det middelaldermørtel man brugte, dengang man byggede borgen. Det holder i rigtig mange år, siger Georg Ask Marker.

30 kubikmeter over tre år

I denne omgang søger Naturstyrelsen om tilladelse til at indvende 30 kubikmeter kalk over en treårig periode.

Jon Munch-Petersen vurderer at tilladelsen er klar om to-tre måneder.


Mest læste

DØGNETS MEST LÆSTE

UGENS MEST LÆSTE

MÅNEDENS MEST LÆSTE

22. OKT 2019 • 16:46SPORT

Det har han aldrig prøvet før

19. OKT 2019 • 20:30 FOR ABONNENTER

Cykelklub skal tage afsked med formandskabet