Bornholms økonomiske vækst er fordoblet siden finanskrisen
Arkivfoto: Jens-Erik Larsen

22. JUL 2019 • 05:45 • AF MADS WESTERMANN

Bornholms økonomiske vækst er fordoblet siden finanskrisen

Fra 1999 til indtil umiddelbart før finanskrisen i 2008 voksede den bornholmske økonomi med 0,7 procent om året. I de første 10 år efter finanskrisen blev den årlige vækst fordoblet til 1,4 procent.

Det viser en analyse, som Kommunernes Landsforenings Analyse- og Makroenhed har lavet på grundlag af en særkørsel fra Danmarks Statistik.

Det analytikerne hos Kommunernes Landsforening har målt på, er bruttonationalproduktet (BNP) per indbygger i de enkelte kommuner. Og her kommer Bornholm ind på en 56. plads blandt landets 98 kommuner med et BNP per indbygger på 274.000 kroner i 2017.

Til sammenligning har landets absolutte topscorer, Ballerup Kommune, der blandt andet lægger jord til medicinalgiganterne Novo Nordisk og Leo Pharma samt en lang række it-virksomheder, eksempelvis Nets, et BNP per indbygger på 1,247 million kroner.

I bunden ligger Stevns og Dragør Kommune, som kan præstere et BNP på henholdsvis 169.000 kroner og 154.000 kroner per indbygger.

De kommuner, der kommer nærmest på Bornholm er Ringsted Kommune, hvor hver indbygger bidrager med værdiskabelse for 276.000 kroner om året og Lolland Kommune, hvor BNP per indbygger er 271.000 kroner.

Bornholm ligger i top 20

Med fordoblingen i den økonomiske vækst efter finanskrisen sniger Bornholms Regionskommune sig lige nøjagtigt ind i top 20 blandt de kommuner i Danmark, som siden finanskrisen har haft den højeste vækst i BNP per indbygger.

Topscoreren i denne kategori er Tårnby Kommune på Amager ved København, som har leveret en vækst i BNP per indbygger på hele 5,8 procent.

Overraskende nok har hele 39 kommuner haft negativ vækst siden finanskrisen. Og blandt disse finder man nogle af Danmarks mest velhavende kommuner, Hørsholm og Gentofte, hvor BPN per indbygger er faldet med henholdsvis 2,1 procent og 0,1 procent.

I den absolutte bund finder man Struer Kommune, der blandt andet huser Bang og Olufsen. Her er BNP per indbygger faldet med hele 3,4 procent.

Indsats lønner sig

Noget af den erfaring, der kan udledes af KL’s analyse, er, at det betyder meget, hvor meget de enkelte kommuner engagerer sig i at understøtte væksten.

To af højdespringerne i analysen, Kerteminde og Kalundborg kommuner, har således vendt en negativ vækst før finanskrisen til en stor positiv vækst. Og i begge kommuner lyder forklaringen, at det er fordi, den kommunale forvaltning har haft fokus på at vende udviklingen.

I Kerteminde Kommune, som indtil 2012 husede Lindøværftet, en af Danmarks største industriarbejdspladser med 3.500 medarbejdere, havde man før finanskrisen en negativ vækst på 2,3 procent, og det har man i dag vendt til en positiv vækst på 1,6 procent.

Det skyldes ifølge kommunaldirektør i Kerteminde Kommune, Tim Jeppesen, at kommunen har prioriteret at udnytte det potentiale, det gamle industriområde har. Eksempelvis ved at kunne behandle ansøgninger om byggetilladelser på 24 timer.

Siden lukningen af værftet, er der kommet 200 nye virksomheder, som tilsammen beskæftiger mere end 2.000 medarbejdere, til Kerteminde Kommune.

Fokus op højeffektive virksomheder

I Kalundborg er det lykkedes at skabe det største erhvervsområde på Sjælland uden for København, og det har eksempelvis tiltrukket en lang række medicinalvirksomheder.

Således bliver over halvdelen af den samlede verdensproduktion af insulin fremstillet på Novo Nordisks fabrik ved Kalundborg.

Her har opskriften på succes ifølge borgmester Martin Damm (V) været et benhårdt fokus på at tiltrække højproduktive industrivirksomheder, der genererer en stor BNP-effekt samt en lige så fokuseret indsats på at tiltrække den rigtige arbejdskraft til kommunen.

– Hvis du får et job på over 30 timer i Kalundborg Kommune, så kommer du foran på alle ventelister i alle boligselskaber. Og har du en ægtefælle eller samlever, så har vi et helt netværk, vi kalder rekrutteringsalliancen, hvor man så sætter den andens CV ind, så vi kan lave en dobbeltrekruttering. Samtidig har vi ansat folk, der hjælper tilflytterne med at falde til, forklarer Martin Damm til Kommunernes Landsforenings nyhedsbrev, Momentum.


SENESTE NYHEDER

23. AUG 2019 • 17:51
Klemensker får et madpakkehus
23. AUG 2019 • 15:54 FOR ABONNENTER
Dramatikeren bag Besat: Teater er en holdsport
23. AUG 2019 • 14:00NAVNE
Dødsfald
23. AUG 2019 • 13:40 FOR ABONNENTER
Dans er et hit: Svartingedal Skole i spil til stor pris
23. AUG 2019 • 13:06SPORT
BHS-Almeborg imponerer Bjarne Riis

MEST LÆSTE BORNHOLM

21. AUG 2019 • 22:38
Kandis spiller til dansegalla

Mest læste