Søvn, en vigtig del af et hvert barns udvikling

SPONSORERET AF MAMMASHOP.DK

Søvn, en vigtig del af et hvert barns udvikling

Søvn er en vigtig del af børns udvikling. Det er nemlig, når vi sover, og er udsat for mindst mulig stimulans, at vi bearbejder og lagre den information, vi er blevet præsenteret for i løbet af dagen, og da børn bliver udsat for rigtig mange udtryk og i forvejen udvikler sig mere end voksne gør, er det i særdeleshed vigtigt, at søvn ikke er et problem for dem.

Sådan sikrer du, at dit barn får nok søvn
I sommermåneder vil rigtig mange børn gerne have lov til at blive længe oppe. Det hænger både sammen med, at de har sommerferie, og derfor ikke skal tidligt op dagen efter, men også at solen er fremme det meste af døgnet, så det forekommer ikke naturligt at gå tidligt i seng. Men det er altså en god idé, at børnene ikke går mere end 1 time senere i seng, end de plejer, da det er vigtigt både for børn og voksne, at deres døgnrytme er nogenlunde stabil. Kroppen danner sig nemlig et sovemønster, så den ved, hvornår den skal skrue ned for energien og tankestrømmen. Dvs. at hvis man normalvis går i seng kl. 21:00 og vågner kl. 7:00, så vænner kroppen sig til at ”starte op igen” ved 7-tiden, så hvis man går i seng kl. 23:00, bliver man berøvet for 2 timers søvn, da kroppen begynder at stimulere sig selv omkring kl. 7:00, så selv hvis man sover længere end til kl. 7:00, vil kroppen faktisk ”have været i gang” siden da. Det handler altså ikke kun om, hvor længe man sover, men i høj grad også kvaliteten af den søvn, man får.

Sørg for, at barnet ligger behageligt
Som førnævnt gør de lyse sommernætter, at mange danskere, både børn og voksne, har lyst til at blive længe oppe. Det er fordi, kroppens instinkter reagerer på de ting, der foregår omkring os. Vi bliver altså konstant stimuleret af lys, lyde og lugte, hvis ikke disse bliver afskærmet. Derfor kan det være en god idé at have mørklægningsgardiner på børneværelset, så øjnene kan få ro og kroppen kan slappe helt af. På samme måde er det en god idé at have døren lukket, så lyde og lugte fra resten af huset ikke forstyrrer barnets søvnmønster. Hvis barnet er bange for mørke, kan det være et godt alternativ til en traditionel natlampe at have dæmpet lys i stedet. På den måde kan barnet se, hvor alting er, når øjnene er åbne, men når de er lukkede, kan kroppen slappe af.

Det er yderst vigtigt, at dit barn har en god seng at sove i og en god madras at sove på. Hvis dit barn har en vis alder, kan det være, det er tid til at skifte fra babysengen til juniorsengen. Eller måske trænger dit barns gamle seng bare til en udskiftning. Juniorsengen kan købes hos Mammashop. Hvis du har svært ved at få dit barn til at sove, kan det være, barnet bliver mere motiveret til at sove, hvis de selv har været med til at vælge sengen. Juniorsengene fra Mammashop tilbyder plads til opbevaring under sengen. De har også høje-, mellemhøje- og halvhøje senge, der kan være med til at gøre det at skulle i seng til en oplevelse for barnet.

Hvis madrassen til barnets seng trænger til en udskiftning, sørg da for at den nye madras hverken er for hård eller blød. Som udgangspunkt skal barnet ligge på en forholdsvis fast madras, da bløde madrasser kan give skader på ryg og nakke. Hvis dyne og pude også skal udskiftes, så køb noget der kan tåle at blive vasket ved høje temperaturer og at komme i tørretumbleren. Det gør det nemmere at håndtere potentielle uheld.


Mest læste