En grønnere verden gennem solenergi takket være ny dansk model

SPONSORERET AF ETORO.COM

En grønnere verden gennem solenergi takket være ny dansk model


Siden den historiske Paris-aftale blev gennemført i 2015, så er vedvarende energi blevet mere end blot et buzzword. Denne realitet er i stigende grad begyndt at gå op for flere og flere. Antallet af privatpersoner, som foretager investereringer i vedvarende energi, er også stigende. Det er der flere årsager til:

• Vedvarende energi forventes at være den hurtigst voksende energikilde
• Elektricitet fra vindmøller er mere økonomisk end el fra atomkraft
• Andelen af vedvarende energi af bruttoenergiforbruget er fordoblet fra 8,5% i 2004 til 17% i 2016

Det er især interessen for solenergi, som har eskaleret de seneste år. I 2018 alene steg den globale solcellekapacitet med 100 GW eller 55%.
I Danmark er andelen af strøm fra solceller steget fra 0,3% i 2012 til 2,8% i 2018. Ifølge Eurostat blev 53,7% af elforbruget i Danmark produceret ud fra vedvarende energikilder. Derfor kom det som en glædelig nyhed, at danske forskere har lavet en model for solenergi, der fungerer i hele verden.

Marta Victoria og Gorm Bruun Andresen fra Institut for Ingeniørvidenskab undersøgt solcelleanlægs ydeevne. Ud fra dataet, har de lavet en model, som kan fortælle hvor godt solcelleanlæg kan yde på global, regional og lokal plan. Denne viden skal bruges til at forene regionernes udspredte solcelleinstallationer med landets energibehov og skiftende vejrforhold.

Blockchain-teknologien har også fået en rolle i at gøre verden til et grønnere sted. I takt med at forbrugeren også er blevet sælgeren af vedvarende energi, er sikkerheden kommet i fokus. Med blockchain kan man gøre transaktionerne gennemsigtige, sikre og automatiserede, så der ikke forekommer problemer i en peer-to-peer handel. Teknologien skal være med til at skabe tillid og dermed flere muligheder for el-handel – både hos store firmaer og privatpersoner.


Mest læste