Fire partier var imod: 10. klasseeleverne har kurs mod campus
Foto: Berit Hvassum

19. SEP 2019 • 18:53 • AF JAKOB MARSCHNER

Fire partier var imod: 10. klasseeleverne har kurs mod campus

Eleverne i 10. klasse ser fra næste skoleår ud til at skulle gå i skole på Campus Bornholm, ikke længere på 10. klassecentret på Vibegårdsvej udenfor Rønne.

Et flertal i kommunalbestyrelsen vedtog tirsdag at lade regionskommunen forhandle de nærmere vilkår for en aftale med Campus Bornholm. Socialdemokratiet måtte dog have hjælp fra Venstre for at kunne gå videre med planen. For selvom både SF og Alternativet har været med til at gøre Winni Grosbøll (S) til borgmester, stemte begge partierne imod.

Dermed lagde politikerne i ovnen til den billigste af de tre muligheder, som de havde på bordet: At indgå en såkaldt driftsoverenskomst om 10. klasseeleverne med Campus Bornholm er foreløbig beregnet til at koste lige over 4,5 millioner kroner om året.

At holde fast i 10. klassecentret vil koste knapt 5,8 millioner, mens prisen for at leje sig ind på Campus Bornholm er sat til lige over 5,8 millioner kroner.

– Eleverne får en lettere overgang til campus på den her måde, sagde Maria Fromseier Kjærgaard (S).

Fire partier var imod

Ikke bare SF og Alternativet, men også Dansk Folkeparti og Bornholmerlisten var imod at sende 10. klasseeleverne på campus. SF og DF ønskede at bibeholde 10. klassecentret.

– Jeg har i mange år været fortaler for at placere et 10. klassecenter på campus. Men jeg er blevet klogere, for jeg har de seneste par måneder handlet efter, at jeg har to ører, men kun én mund, sagde Linda Kofoed Persson (DF).

– Mange elever føler sig ikke modne og parat nok til at starte på campus. Mange af de unge mennesker har behov for et år mere. Jeg tror, at flere unge mennesker vil få en uddannelse, hvis vi introducerer dem stille og roligt til campus.

– Jeg stoler heller ikke 100 procent på de regnestykker, som vi ser i sagsfremstillingen. Og jeg synes heller ikke, at økonomien bør være grunden til, at vi vender op og ned på det gode 10. klassetilbud, som vi har i dag, sagde Linda Kofoed Persson.

Lars Randorff Nørgaard (AL) talte på baggrund af en personlig erfaring, da han første gang talte i kommunalbestyrelsen.

– Jeg har selv undervist i 10. klasse, og det er det år, hvor eleverne udvikler sig mest, når de har et trygt sted, sagde han.

Bornholmerlisten så et problem i, at elever, lærere og forældre ikke har været hørt.

– Det er ærgerligt, at vi ikke har haft en høringsperiode. Første gang undervisere, forældre, elever og kommende elever om, hvad de mener, er efter planen den 11. oktober, og det vil ikke en gang være en høring, sagde Kirstine van Sabben (BL).

Mest læste