Hospitalets praksisklinik får blåt stempel fra forskere

4. OKT 2019 • 14:07 • AF JAKOB MARSCHNER

Hospitalets praksisklinik får blåt stempel fra forskere

Tre år efter klinikken åbnede oplever både de bornholmske patienter og klinikkens ansatte praksisklinikken på Bornholms Hospital som et lige så godt tilbud som at gå til en privat praktiserende læge.

Det fortæller VIVE (Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd), der har evalueret praksisklinikken halvvejs inde i de seks år, som praksisklinikken i første omgang fik. Klinikken er blevet oprettet på grund af længemanglen på Bornholm.

"Praksisklinik Bornholm fremstår som en fuldt udviklet og akkrediteret almen medicinsk klinik med fast tilknyttet personale, der oplever klinikken som et attraktivt sted at arbejde", hedder det i rapporten fra VIVE, som fire forskere står bag.

"Praksisklinikken har i løbet af de første tre år udviklet sig fra at være en midlertidig nødløsning til at være et fuldt udviklet almenmedicinsk tilbud, der er akkrediteret og fungerer på driftsvilkår", konkluderer forskerne også.

At klinikkens personale er ansat af det offentlige og dermed ikke skal opkræve honorarer efter konsultationerne oplever de som "en række muligheder for at tilrettelægge dagligdagen og det patientrettede arbejde på nye og mere hensigtsmæssige måder", fortæller VIVE-rapporten desuden.

Det har været afgørende for praksisklinikkens succes, at den har haft muligheder for at tiltrække og holde fast i et kvalificeret personale, er forskerne desuden nået frem til.

"Praksisklinikkens ansatte oplever klinikken som et attraktivt sted at arbejde, og de sætter en stor faglig ære i, at det er lykkedes at etablere et stabilt tilbud af høj kvalitet for de tilknyttede patienter. Oplevelsen forklares blandt andet med, at der er et velfungerende samarbejde i praksisteamet, ligesom læger og personale har haft stor indflydelse på arbejdet med at udvikle klinikkens organisering", fortæller rapporten fra VIVE.

De fire forskere har kun fundet det ene større minus ved praksisklinikken, at den er ret dyr i drift.

"Praksisklinikken er en relativt omkostningstung løsning, sammenlignet med gennemsnittet for de (læge-)klinikker, der findes på Bornholm. Der er mange forhold, som medvirker til dette, herunder større omkostninger til rekruttering og fastholdelse af personale på korttidskontrakter, udgifter til transport og logi for de tilknyttede læger, samt at klinikken har åbent hele året", hedder det også i evalueringen.

Mest læste