Danskerne investerer forkert

SPONSORERET AF INVESTED.DK

Danskerne investerer forkert

Danskerne er vilde med at købe aktier, men de fleste danskere investerer forkert. De køber for mange danske aktier, og de glemmer at sprede deres risiko. Det kan betyde flere tab end gevinster. Det mener den danske investeringsportal invested.dk, der har skrevet en e-bog om emnet, der kan hentes gratis for alle medlemmer.

På siden forklarer invested.dk, at en almindelig dansk investor ofte køber en aktie på følgende måde: Han læser om en virksomhed i avisen, der har fremgang, og straks føler vedkommende sig så begejstret, at han ligefrem er bange for at gå glip af en gevinst, hvis han ikke handler her og nu.

”Aktien stiger garanteret helt vildt i de kommende dage,” er den typiske overvejelse, og på den baggrund er logger den private investor straks ind på sin bank og køber aktien.

Men lad det være sagt klart og tydeligt: Den metode er den dårligst tænkelige, hvis man vil have succes som investor. Ud af alle sekunderne på et år, er det helt usandsynligt, at man helt spontant og tilfældigt køber aktien på det rigtige tidspunkt, bare fordi aktien har været omtalt i avisen.

Det er langt bedre og slå koldt vand i blodet og i de efterfølgende dage og uger give sig til at læse endnu mere om aktien og virksomheden.

En anden normal fejl er, at danske investorer ender med at købe alt for mange danske selskaber. Det er heller ikke nogen god løsning.

Det danske aktiemarked udgør kun omkring 1% af det samlede verdensmarked for aktier. Samtidig er det danske aktiemarked så lille, at verdens syv rigeste personer i 2016 – heriblandt Bill Gates, Mark Zuckerberg og Warren Buffett – kunne købe hele det danske aktiemarked kontant og på én gang.

Det gør det danske marked meget følsom over for store spillere, der pludselig køber sig ind og ud af aktierne. Samtidig er det danske marked præget af såkaldte defensive aktier, der er gode i nedtursperioder, men generelt ikke stiger så voldsomt som mange andre, når der er økonomisk optur.

En privat investor med fokus på en sund portefølje bør derfor sprede sig geografisk – for eksempel med aktier i Nordeuropa, USA, og visse sydamerikanske og asiatiske lande såsom Brasilien, Japan og Sydkorea.

Men når aktierne først er købt, gælder det til gengæld om at holde fast. Og det kniber også for de fleste danskere, der ofte bliver i tvivl om deres køb, når de først har trykket på handelsknappen.Mest læste

22. OKT 2019 • 16:46SPORT

Det har han aldrig prøvet før

19. OKT 2019 • 20:30 FOR ABONNENTER

Cykelklub skal tage afsked med formandskabet