19. AUG 2019 • 08:24ERHVERV/POLITIK

OVERBLIK: Fra vinterflirt til ny transportgigant

Mandag faldt DSVs opkøb af Panalpina på plads. Dermed blev en flirt fra januar endelig til et ægteskab.

Danske DSV forventer mandag at gennemføre overtagelsestilbuddet af Panalpina. Dermed falder en milliardhandel på plads, der første gang blev beskrevet i pressen i januar.Herunder er et overblik over forløbet og fakta omkring opkøbet:

* 16. januar: Efter rygter i markedet offentliggør Panalpina, at DSV har afgivet et bud på selskabet. Senere samme dag bekræfter DSV tilbuddet.

Tilbuddet har en værdi af omkring 26,5 milliarder kroner. Det er skruet sådan sammen, at en del af prisen udbetales i DSV-aktier.DSV selv kalder Panalpina for et "perfekt match". Aktierne i både DSV og Panalpina stiger på nyheden - og dermed stiger værdien af DSVs tilbud også.

* 23. januar: Branchemediet The Loadstar mener at vide, at Panalpina vil afvise buddet fra DSV i et forsøg på at sikre en højere pris.* 4. februar: Panalpinas største aktionær, Ernst Göhner-gruppen, oplyser, at selskabet ikke støtter tilbuddet fra DSV, men at Panalpina i stedet bør gå efter en selvstændig vækststrategi. Aktierne i både Panalpina og DSV falder.

* 11. februar: Artisan Partners, der ejer omkring 12 procent af aktierne i Panalpina, offentliggør et åbent brev til det schweiziske selskabs bestyrelse, hvori storaktionæren kalder forholdet mellem Panalpina og hovedaktionæren, Ernst Göhner-gruppen, for usædvanligt.

Artisan kræver, at tilbuddet fra DSV bliver taget seriøst, fordi det præsenterer en åbenlys mulighed for god værdiskabelse til aktionærerne i Panalpina. Dagen efter stiger aktierne i DSV og Panalpina igen.* 14. februar: Panalpina rygtes at være på vej til at gå sammen med logistikselskabet Agility fra Kuwait.

* 15. februar: Panalpina bekræfter, at der er indledende diskussioner i gang med Agility, men at DSV-tilbuddet også fortsat overvejes. Ikke lang tid efter oplyser DSV, at det har hævet sit kontante tilbud på Panalpina.* 1. april: DSV oplyser, at selskabet er blev enig med Panalpina om et køb, der samlet løber op i 30,5 milliarder kroner inklusive gæld.

Aktionærerne med mere end 69,9 procent af aktierne i Panalpina har således udtryk støtte til tilbuddet. Både Ernst Göhner-gruppen og Artisan takker ja.

Det oplyses, at DSV efter gennemførelsen af sammenlægningen på en ekstraordinær generalforsamling vil stille forslag om at ændre selskabets navn til DSV Panalpina.

* 3. juli: DSV indleverer officielt en ansøgning om godkendelse af den foreslåede overtagelse af Panalpina til EU-Kommissionen. Deadline for svar er 7. august, men allerede 29. juli godkendes overtagelsen.* 19. august: DSV offentliggør, at den samlede pris på DSV bliver 37 milliarder kroner. Der ventes årlige synergier på cirka 2,2 milliarder kroner.

Kilde: Ritzau Finans./ritzau/

SENESTE ERHVERV/POLITIK

MESTE LÆST ERHVERV/POLITIK (48 T)

Mest læste

17. SEP 2019 • 14:11 FOR ABONNENTER

Kommentar: Københavneri – og dog