7. NOV 2018 • 16:34INDLAND/KRIMINAL

Koda-direktør vil have politikere til at stoppe gratis streaming

En stor del af danskerne lytter til musik på gratistjenester. Koda-direktør vil have politisk indgriben.

Danskerne er gode til at lytte til gratis musik, men mindre gode til at betale for det.86 procent af befolkningen mellem 12 til 65 år streamer musik, og 47 procent af dem benytter udelukkende gratis tjenester, viser en ny undersøgelse lavet af Koda.Direktør for Koda Anders Lassen vil have politikerne til at gribe ind. Som markedet er lige nu, tør ingen hæve priserne, af frygt for at forbrugerne vælger at lytte til musik et andet sted.- Problemet er, at folk er fristede af at bruge de gratis alternativer. Både decideret pirateri og gråzonetjenester som YouTube. Det må politikerne begynde at regulere, siger Anders Lassen.Det helt store problem for kunstnerne er, at gratistjenester som YouTube betaler kunstnerne en meget lille del af indtjeningen.

Koda er lige nu med til at udforme en ophavsretsreform, der skal gøre det ulovligt at udbyde musik, uden at kunstnerne bliver betalt.EU skal arbejde på lovgivningen, og derefter skal det implementeres i dansk lovgivning.- Der er helt grundlæggende internationale konventioner, der siger, at hvis andre bruger dit indhold, så skal de spørge dig om lov og betale, siger Anders Lassen:- Da internettet kom, lavede man de her undtagelser, fordi ingen rigtig kunne stilles til ansvar for, hvad der måske lå på en server.- Det hul er blevet brugt af YouTube, og det bruger de til at undgå at forhandle med os. Spotify får jo en helt urimelig konkurrence, når de skal betale for musikken, og andre ikke skal, siger han.66 procent af de danske streaming-kunder bruger YouTube som tjeneste. Det er dermed den mest benyttede streamingtjeneste i landet.- Det er absurd, at folk i branchen selv skal håndhæve reglerne. Nettet er jo ikke længere en niche. Det er her, hvor al vores forretning foregår efterhånden, siger Koda-direktør Anders Lassen.

Google, der ejer YouTube, har lavet en ny musiktjeneste, hvor man skal betale og samtidig slipper for reklamer.Det anerkender Anders Lassen som et skridt i den rigtige retning, på trods af de fleste stadig bruger YouTubes gratistjeneste.

Formand for Dansk Musiker Forbund Anders Laursen tror på en lysere fremtid.- Jeg har en forhåbning om, at det bliver ændret i fremtiden. Jeg har en opfattelse af, at EU vil ændre det, og at holdningen til YouTube, der næsten ikke betaler kunstnerne, er ved at ændre sig.- Musikkens kunstnere får ganske simpelt ikke nogen indtægt af betydning, når brugerne lytter til musikken. Det går simpelthen ikke, siger Anders Laursen./ritzau/

SENESTE INDLAND/KRIMINAL

MESTE LÆST INDLAND/KRIMINAL (48 T)

17. OKT 2019 • 19:46 FOR ABONNENTER

15 kvinder har sparket gang i nyt fodboldhold

17. OKT 2019 • 17:23 FOR ABONNENTER

Butikken fortsætter længere oppe ad vejen

Mest læste

13. OKT 2019 • 10:37 FOR ABONNENTER

I Sverige er han Mr. 100 procent

12. OKT 2019 • 17:58SPORT

RIK og NB Bornholm fik fuld gevinst

12. OKT 2019 • 15:19SPORT

Halloween blev fejret på travbanen

11. OKT 2019 • 20:02 FOR ABONNENTER

RIK skal tilbage på sejrssporet