7. NOV 2018 • 15:25ERHVERV/POLITIK

Løhde slår fast: Staten fyrer Danske Bank ved hård dom

En dom for hvidvask vil betyde, at Danske Bank ikke kan stå for statens betalinger, siger innovationsminister.

Danske Bank bliver fyret som ansvarlig for statens betalinger, hvis banken bliver dømt for hvidvask.Det siger innovationsminister Sophie Løhde (V), som onsdag var kaldt i samråd om Danske Bank af finansordførerne Lisbeth Bech Poulsen (SF) og Rune Lund (Enhedslisten).- Vi har fået indsat en bestemmelse i kontrakten om at standse samarbejdet med en bank, hvis banken er dømt for hvidvask.- En konkret beslutning vil selvfølgelig bero på en eventuel doms præmisser.

- Men hvis der bliver afsagt en alvorlig dom for hvidvask, så vil min umiddelbare indstilling være, at så skal staten også trække sig fra kontrakten, siger Sophie Løhde.Hun mener, at forløbet foregik efter bogen, da Danske Bank i oktober blev tildelt opgaven med at stå for statens betalinger.

Innovationsministeren påpeger, at Moderniseringsstyrelsen før sommerferien sikrede sig, at der blev indsat en bestemmelse, så staten kan komme ud af kontrakten med en bank, der bliver dømt for hvidvask.Danske Bank har stået for udbetalingerne siden 2008. I oktober genvandt banken retten til at stå for statens betalinger frem til 2023.Kontrakten om at stå for omkring 65 millioner årlige betalinger giver banken små 50 millioner kroner over fire år.Ingen andre banker bød på opgaven.Danske Bank er i øjeblikket genstand for undersøgelser på grund af hvidvasksagen fra bankens filial i Estland. Her overførte mistænkelige kunder omkring 1500 milliarder kroner i perioden 2007-2015.Blandt andet Søik (Bagmandspolitiet, red.) ser på sagen.Sophie Løhde har tidligere også udtalt sig kritisk om it-selskabet Atea, der er godkendt til at byde på offentlige opgaver, selv om Atea i sommer blev dømt for at have bestukket offentligt ansatte.Hun ser paralleller mellem de to sager, som hun kalder uacceptable.- Der ser jeg gerne, at vi generelt også får strammet udbudslovens bestemmelser, så vi får øgede muligheder for at kunne udelukke den slags virksomheder, som måtte gøre sig skyldige i eksempelvis hvidvask eller bestikkelse, siger hun.Innovationsministeren er ikke bekymret for, om det vil lykkes for staten at finde en anden bank, hvis det bliver aktuelt at rive aftalen med Danske Bank over.

- Det er vores klare vurdering, at en række både danske og udenlandske pengeinstitutter vil være i stand til at varetage denne opgave for staten, siger hun.

Jyske Bank havde opgaven fra 2001 til 2007.Rune Lund og Lisbeth Bech Poulsen undrer sig over, hvorfor Danske Bank blev godkendt til at påtage sig opgaven, fordi udbudsloven giver mulighed for udelukkelse af integritetsmæssige årsager.- Hvis ikke denne sag, verdenshistoriens måske største hvidvasksag, falder under det, man kan kalde integritet, samfundsansvar og etik, hvilken sag kan så?

- Det kan simpelthen ikke passe, at alle de fine ord ikke gælder, når kontrakten skal gives. Og helt konkret i forhold til spørgsmålet om integritet, siger Lisbeth Bech Poulsen./ritzau/

SENESTE ERHVERV/POLITIK

MESTE LÆST ERHVERV/POLITIK (48 T)

17. OKT 2019 • 19:46 FOR ABONNENTER

15 kvinder har sparket gang i nyt fodboldhold

17. OKT 2019 • 17:23 FOR ABONNENTER

Butikken fortsætter længere oppe ad vejen

Mest læste

13. OKT 2019 • 10:37 FOR ABONNENTER

I Sverige er han Mr. 100 procent

12. OKT 2019 • 17:58SPORT

RIK og NB Bornholm fik fuld gevinst

12. OKT 2019 • 15:19SPORT

Halloween blev fejret på travbanen

11. OKT 2019 • 20:02 FOR ABONNENTER

RIK skal tilbage på sejrssporet