23. FEB 2019 • 06:30UDLAND

OVERBLIK: Højtstående katolske præster misbrugte børn

Der har siden 1980erne været adskillige afsløringer af seksuelt misbrug i den katolske kirke.

Inden for det seneste år er to højtstående skikkelser i den katolske kirke blevet anklaget for at misbruge børn seksuelt.De to er dog et fåtal af de medlemmer af den katolske kirke, som gennem de seneste mange årtier er anklaget for at misbruge børn og voksne seksuelt.

Særligt tre medlemmer af den katolske kirke stikker ud i kraft af deres høje status i kirken.

* Theodore McCarrick, USA:

Ærkebiskoppen og kardinalen blev smidt ud af kirken i februar 2019 på grund af beskyldninger om flere tilfælde af seksuelt misbrug af mindreårige og yngre præster.McCarrick er den højest placerede i kirken, der nogensinde er blevet frataget sit præsteskab og smidt ud.Anklagerne mod McCarrick var blevet undersøgt af kirken med hjælp fra blandt andre eksterne efterforskere.De fandt blandt andet beskyldninger om, at McCarrick i 70erne havde udsat en teenager for seksuelle overgreb "troværdige og underbyggede". Dengang arbejdede han som præst i New York.Flere mænd har siden hævdet, at McCarrick tvang dem til sex i et sommerhus i New Jersey, mens de læste til præst.Det er også kommet frem, at der mindst to gange er indgået økonomiske forlig i sager, hvor McCarrick var beskyldt for seksuelle overgreb mod voksne.

McCarrick er aldrig tiltalt eller dømt ved en domstol. Han nægter sig skyldig i alle anklager.

* George Pell, Australien:

Den 77-årige australier er kardinal og kendt som Vatikanets "finansminister". Den titel gør ham til den tredjemest magtfulde i Vatikanet.Pell er tiltalt for seksuelle overgreb, men retssagen i hans hjemland har kørt for lukkede døre, så få detaljer er kommet ud i offentligheden.

Ifølge flere medier - blandt andet Washington Post - blev Pell i december 2018 kendt skyldig i seksuelle overgreb. Ifølge det amerikanske medie Daily Beast var Pell anklaget for at have misbrugt to kordrenge i 90erne, og han skulle angiveligt få udmålt sin straf i februar.

Pell har nægtet sig skyldig i alle anklager.Som ansvarlig for økonomien i Vatikanet sad Pell indtil oktober 2018 i kardinalrådet. Rådet består af ni kardinaler, der rådgiver paven. Pell blev i oktober fjernet fra rådet.* Marcial Maciel, Mexico:

Højt respekteret og tæt knyttet til Pave Johannes Paul II var Marcial Maciel også en mand, der misbrugte mindreårige over adskillige år.Maciel fik mindst ét barn og havde angiveligt flere forskellige elskerinder. To mænd, der hævder at være sønner af Maciel, siger, at de blev seksuelt misbrugt af deres far.

Maciel stiftede den katolske orden Kristi Legionærer i 1941, der har mange hundrede præster og er til stede i adskillige lande.Kirken har ikke handlet over for Maciel, til trods for at Vatikanet modtog flere anmeldelser fra børn og unge, der hævdede at være blevet seksuelt misbrugt.

Da pave Johannes Paul II døde og Benedikt XVI overtog, iværksatte Benedikt en undersøgelse. Den fandt anklagerne om misbrug sande, og Maciel blev fjernet fra posten og begrænset af paven til et liv med bønner og anger. Maciel døde 30. januar 2008.

Kilder: BBC, The Guardian, Washington Post, The New Yorker, ABC News, Reuters og The Telegraph./ritzau/

23. MAJ 2019 • 13:00 FOR ABONNENTER

Bornholms største fadølsanlæg drypper på tørt sted

23. MAJ 2019 • 11:08 FOR ABONNENTER

Ret til tidligere pension for visse faggrupper?

Mest læste