Et af kulturugens fyrtårne stopper
Andrea Pellegrini. Pr-foto

18. SEP 2018 • 14:50 • AF TORBEN ØSTERGAARD MØLLER

Et af kulturugens fyrtårne stopper

Også i år producerer Bornholms Teater i forbindelse med den bornholmske kulturuge, som officielt begyndte i lørdags, koncertrækken Klassisk på Kanten med mezzosopran Andrea Pellegrini som arrangør og værtinde og den bornholmske akkordeon-ekvilibrist Bjarke Mogensen som sin trofaste væbner.

Men så er det også slut, for denne sjette gang bliver den sidste, oplyser teatret nu i en pressemeddelelse, som slår fast, at i år – hvilket vil sige i aften, onsdag den 19. september, og i morgen, torsdag – er det sidste gang, de klassiske toner vil fylde Rønne Theater i det kendte Klassisk på Kanten-format.

Teaterchef Jens Svane Boutrup uddyber:

– Vi har nu i seks år med stor fornøjelse produceret Klassisk på Kanten som vores indslag i Bornholms Kulturuge. Det har budt på mange fantastiske oplevelser, og vi er kommet vidt omkring i det klassiske musikunivers, fra tango og Piazzolla til nykomponeret og eksperimenterende musik. Vi har også kunnet notere os, at publikum har vist stigende interesse over årene, efterhånden som det blev kendt, at kvalitetsniveauet var ualmindeligt højt. Faktisk i en grad, at vi uden forbehold har kunnet betegne arrangementet som en vaskeægte succeshistorie, hvilket ikke mindst er Andrea Pellegrinis fortjeneste som arrangør og værtinde.

Teaterchefen er på det rene med, at det på den baggrund kan virke mærkeligt at stoppe, men kommenterer beslutningen således i pressemeddelelsen:

– Ja, det kan virke ulogisk, og det er også derfor, at vi gør det med lidt tungt hjerte. Men som teater skal vi hele tiden holde os i bevægelse og udfordre både os selv og publikum. I forhold til os selv er udfordringen, at vi gerne vil ud til et lidt bredere publikum fremover. Gæsterne til Klassik på Kanten er jo vores trofaste publikum, som har en interesse og forkærlighed for lige præcis denne genre. Det er næsten blevet til en klub, hvor vi kender hinanden alle sammen. Hvis vi gerne vil have flere og andre i teatret også, sker det ikke ved at lave mere af det samme.

– Den gode nyhed i denne sammenhæng er så, at vi også i de kommende år forventer at være en del af Kulturugen. Det bliver bare med noget nyt og anderledes, og det håber vi da, at vores faste publikum, som vi jo er rigtig glade for, også vil være med til.

Dette års koncert – som altså bliver den sidste i rækken – byder ud over Andrea Pellegrini og Bjarke Mogensen på duoen Walentin & McKenzie bestående af violinist Niklas Walentin og pianist Alexander McKenzie. Og årets koncerter præsenterer et mere traditionelt klassisk program end vanligt.

Det vil således være klassiske toner af komponister som blandt andre Vivaldi og Schubert, Rossini og Gershwin, der vil fylde salen i Rønne Theater, når musikerne slår sig løs.

I præsentationen af koncerten lover arrangørerne, at de vil "dyrke det skarpe sammenstød mellem muskler og materiel, og teste den menneskelige formåen for, hvad en musiker kan udrette med sit instrument".

Duoen Walentin & McKenzie. Pr-foto