Skolens gamle landkort blev dyre på auktion
Foto: Jens-Erik Larsen

22. SEP 2018 • 06:06 • AF HENRIK NIELSEN

Skolens gamle landkort blev dyre på auktion

Mange kender dem, de landkort, læreren trak ned foran tavlen i geografitimen eller andre timer, hvor det gav mening at kigge nærmere på Danmark, Europa eller endda hele verden. Problemet er, at tiden risikerer at løbe fra trykte kort, hvor det ikke er muligt at ændre landegrænser, når de forsvinder, opstår eller flytter sig i virkeligheden.

Det var netop, hvad der var sket for kortene på Søndermarksskolen, og derfor blev de ikke hængt op igen, da skolen vendte hjem efter et år på Østre Skole. De blev dog heller ikke smidt i en skraldecontainer eller kørt på Bofa. I stedet blev de solgt på auktion, da skolen holdt åbent hus torsdag eftermiddag.

– Der er en første gang for alting, og mig bekendt er det første gang, Søndermarksskolen holder auktion, lød det fra auktionarius på scenen i gymnastiksalen.

Skolen havde lavet et katalog med de effekter, som blev solgt på dagen. Udover landkortene var det møbler og så nogle udstoppede dyr, der ikke så lige godt ud alle sammen. En and blev for eksempel beskrevet som lidt løs i fjerdragten.

Interesserede købere kunne tage et gult købsnummer fra et bord i gymnastiksalen, og så var det ellers bare at byde på det, man gerne ville have med hjem. Og det gjorde folk.

– Det første er et danmarkskort fra 1967. Det er et af de pæneste kort, vi har, sagde auktionarius og satte en startpris på 300 kroner.

Få minutter senere var det solgt for 800 kroner, og tendensen fortsatte med de andre kort. Højdespringeren var et ellipseformet verdenskort, der opnåede en pris på 1.300 kroner.