Nye regler for medicinudlevering: Kunderne skal være hurtigere
Medicinen skal nu hentes inden seks dage. Arkivfoto

7. FEB 2019 • 08:12 • AF ELISABETH KROGH

Nye regler for medicinudlevering: Kunderne skal være hurtigere

Har man fået sendt medicin ud til et af de små håndkøbsudsalg og medicinudleveringssteder, som eksempelvis Havnekiosken i Svaneke, skal man fremover ikke vente for længe med at hente det, råder apoteker Gert Møller Jensen, Nexø Apotek.

Den 9. februar træder nemlig en ny EU forordning omkring forfalskede lægemidler i kraft. Det giver ændrede procedurer i forbindelse med udlevering af medicin. Ændringerne betyder ikke så meget på apotekerne i Nexø, Allinge og Rønne samt på apoteksudsalget i Åkirkeby.

– Men på alle øens håndkøbsudsalg og medicinudleveringssteder betyder det til gengæld en del, idet vi hidtil har ladet pakker stå til afhentning i 14 dage. På grund af de nye regler har vi været nødsaget til at stramme det til 6 dage, da pakningerne skal destrueres, hvis de har været ude af systemet i mere end ni dage, forklarer Gert Møller Jensen.

De nye regler giver ekstraarbejde for apotekerne, men først og fremmest kan de altså være til besvær for kunderne, der skal sørge for at hente deres medicin hurtigere.

De nye sikkerhedsregler fra EU pålægger apotekerne at sikre, at medicin ikke er forfalsket ved, at hver enkelt pakke medicin elektronisk skal kontrolleres en ekstra gang i en central database, inden den udleveres.

De nye regler betyder også, at man ikke længere kan returnere ubrugt medicin og få pengene tilbage. Til gengæld får kunderne større sikkerhed for, at de ikke får udleveret forfalsket medicin.