Ny caféejer: Det tog lang tid – men nu har Nexø igen taget den gule trøje på
Foto: Berit Hvassum

17. MAR 2019 • 06:10 • AF REDAKTIONEN

Ny caféejer: Det tog lang tid – men nu har Nexø igen taget den gule trøje på

– Da jeg var barn i 80’erne var byens omdrejningspunkt havnen. Bassinerne var spækket med alverdens farver, sprog og lugt. Byen var aktiv. Man kom hinanden ved. Der var fester. Og der var konflikter. Der var butikker. Der var liv. Og vi kender alle sammen historiens slutning: Fisken forsvandt, og det gjorde en hel industri næsten også.

Sådan siger Magdalena Kielkowska Rømer, der står bag Nexøs nye café FikuMiku på havnen. Hun glæder sig til at åbne café i det tidligere Fiskeværkstedet, hvor hun vil fokusere på god, hjemmelavet mad, som lægger sig i mellemrummet mellem den dyre gourmet og den billige grillmad.

Og selvfølgelig skulle det være i Nexø, hvor hun er opvokset, at Magdalena Kielkowska Rømer åbner sin egen forretning:

– Det har taget byen rigtig lang tid at finde fodfæste igen. Men hvis man går en tur gennem byens gader i dag, fornemmer man nu håb og positivitet. Alt sammen noget, som er kommet inden for de sidste par år, siger hun.

– For nogle af os føles det som om det langsomt er kommet snigende, men når man taler med byens borgere, forstår man hvor meget arbejde og tid, der er blevet lagt i at få vendt den negative kurve. Nu spirer små iværksættere frem fra deres skjul, og byen løftes af kreative pionerer. Og havnen har igen iført sig den gule trøje og viser os alle, at selvom mulighederne ikke har stået og banket på, så tager man hammeren i den anden hånd og bygger en dør selv. Og så er jeg jo selv opvokset på disse kanter, så det føles vitterligt som at komme hjem, siger Magdalena Kielkowska Rømer.