Kirkegængerne sagde nej tak til bornholmske nadverbrød: For store og svære at synke
Foto: Jens-Erik Larsen

14. AUG 2019 • 21:31 • AF JAKOB NØRMARK

Kirkegængerne sagde nej tak til bornholmske nadverbrød: For store og svære at synke

Skt. Nicolai Kirkes forsøg med nye nadverbrød bagt hos Bager Dam blev ikke nogen succes.

Bornholms Tidende omtalte 1. juni den nye variant af Jesu legeme, men inden måneden var omme, var kirken vendt tilbage til de sædvanlige, tynde oblater, der bages af Diakonissestiftelsen.

– Udgangspunktet for forsøget var, at vi ville prøve noget lidt andet og servere noget godt brød. Menighedsrådet besluttede at lave en prøveordning på tre måneder, fortæller provst Johannes Gregers Jensen.

På forhånd var der i menighedsrådet spænding om, hvordan de nye hjemmebagte nadverbrød bagt med groft hvedemel ville blive modtaget af menigheden. Men hurtigt stod det klart, at de fleste vendte tommelfingeren nedad.

– Vi havde en oplevelse af, at det ikke rigtigt fungerede. Oblaterne var på en eller anden måde for store og svære at synke. Derfor blev altergangen faktisk lidt anstrengende med den lille mængde vin, man får. Når man ikke har drukket i en times tid, er de svære at synke, fortæller Johannes Gregers Jensen.

Præsterne bad kirkegængerne om at dele deres oplevelse af de nye oblater.

– Med de tilbagemeldinger, som vi fik, besluttede vi, at forsøget ikke skulle vare tre måneder.

Brødet, som præsterne i Skt. Nicolai Kirke overrækker til alters, er derfor igen de tynde, melfattige oblater med motivet af Jesus på korset.

– Vi lærte, at der er en årsag til, at de er, som de er, siger provsten.