Mattias Tesfaye: Den socialdemokratiske udlændingepolitik skal findes i mødet mellem to bornholmere
Mattias Tesfaye. Pressefoto

3. OKT 2019 • 21:37 • AF TOMMY KAAS

Mattias Tesfaye: Den socialdemokratiske udlændingepolitik skal findes i mødet mellem to bornholmere

Særligt to bornholmske politikere har gjort indtryk på udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye. Det sagde han, da han forleden modtog Ting-Prisen af netmediet Altinget.

I et interview med Altingets chefredaktør Jakob Nielsen fortalte Mattias Tesfaye blandt andet om "to interessante bornholmere" som rummer socialdemokraternes udlændingepolitiske dilemma i ét:

Der er tale om tidligere justitsminister Ole Espersen og tidligere borgmester i Ishøj, Per Madsen.

Ole Espersen stod – fortæller Mattias Tesfaye i en video på altinget.dk – på havnen i Rønne i 30'erne og kiggede ud på havet, hvor skibe med jødiske flygtninge ikke havde tilladelse til at sejle i havn.

På grund af Stauning-Munch-regeringens samarbejde med Hitler kunne skibene ikke anløbe havne som eksempelvis Rønne, og derfor endte mange af de jødiske passagerer i stedet senere i koncentrationslejre.

– Det gav ar på den socialdemokratiske sjæl, fortæller Mattias Tesfaye.

Og det fik Ole Espersen til at gå op i folkeret, og kronen på hans politiske værk blev indførelsen af en udlændingelov i 1983.

– Det åbnede i den grad dørene, siger Mattias Tesfaye i videoen.

Partiets dna

Per Madsen – på den anden side – blev borgmester i Ishøj og blev herfra en markant stemme i kritikken af den udlændingelov, som Ole Espersen havde været med til at bygge op.

– De er vokset op på Bornholm, de er begge socialdemokrater. Den ene interesserer sig for holocaust og konventionerne. Den anden bygger en socialdemokratisk mønster-velfærdskommune, siger Mattias Tesfaye.

– Det er et eller andet sted i mødet mellem de to, at den socialdemokratiske udlændingepolitik skal findes, siger udlændinge- og integrationsministeren.

– Det handler ikke om, at man skal ligge det ene eller det andet sted. Men at de begge udgør en del af partiets dna.