Hvem ejer en udsigt? Lokalplan rejser nyt spørgsmål i Svaneke
Foto: Berit Hvassum

8. OKT 2019 • 14:53 • AF HELENE HØM

Hvem ejer en udsigt? Lokalplan rejser nyt spørgsmål i Svaneke

Hvem ejer en udsigt? Det spørgsmål er blevet relevant i Svaneke, hvor en revideret lokalplan efter otte ugers høring mandag var en tur forbi kommunens økonomiudvalg.

Byforeningen Svanekes Venner ønsker, at kommende tilbygninger bliver tilpasset hovedhusets størrelse og udformes under hensyntagen til naboernes udsigt. Men:

"Ejers ret slutter principielt ved matrikelgrænsen, og en udsigt er derfor ikke en ret", svarer økonomiudvalget.

Det betyder, at kommunens administration fremover skal tage stilling til, om der skal være en nabohøring i forbindelse med større tilbygninger i Svaneke.

Grundlæggende er Svanekes Venner godt tilfreds med den reviderede lokalplan, der som noget nyt omfatter byens havnearealer og et område nord for byen, nemlig kystvejen, der fra Listed leder ind i Svaneke via Møllebakken.

– De nuværende bygninger der er måske i sig selv ikke bevaringsværdige allesammen, men det er for at regulere, hvad der fremover bliver bygget og for at sikre en karakteristisk vej, også ind i Svaneke, forklarer foreningens formand Henrik Søby.

– Generelt har vi fået præciseret nogle ting i den reviderede lokalplan. Der kommer nogle illustrationer, tegninger, skitser og farvekort med, så det bliver nemmere for husejere, håndværkere og andre at forstå. I byforeningen slipper vi for at gå rundt med løftede pegefingre, og hos kommunen skal man ikke bruge helt så mange ressourcer på at vejlede og forklare, siger han.